woensdag 13 juli 2011

Jaarwisseling op de woningmarkt

Terwijl de jaarverslagen van allerlei organisaties over 2010 ons om de oren vliegen, moeten we bij Vereniging Eigen Huis nog met het schrijven ervan beginnen. Dat heb je met een gebroken boekjaar, dat loopt van 1 mei tot 1 mei. Wat er in elk geval in komt te staan, zijn de hoogte- en dieptepunten op de woningmarkt in ons 37e boekjaar. Deze zijn mooi te illustreren aan de hand van de Eigen Huis Marktindicator, die het vertrouwen van de consument in de woningmarkt aangeeft. Overigens is 'hoogtepunten' een groot woord.

Mei - oktober
In mei 2010 stond de Eigen Huis Marktindicator op 76. Vooral door de onzekerheid met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek in de aanloop naar de verkiezingen en bij het begin van de kabinetsformatie zakte de indicator verder weg naar 74 in juli 2010. Allengs werd duidelijk dat een kabinet van VVD, CDA, gedoogd door de PVV, er aan zat te komen. Een kabinet dat de hypotheekrenteaftrek hoogstwaarschijnlijk ongemoeid zou laten. De Eigen Huis Marktindicator veerde hierdoor weer op om bij het definitief aantreden van het Kabinet Rutte in oktober 2010 op waarde 79 uit te komen. Hiermee werd de grootste stijging van het consumentenvertrouwen in twee jaar gerealiseerd. Het was echter een bescheiden hoogtepuntje, want de neutraalwaarde van de indicator is 100.

Oktober - mei
Sinds oktober blokkeerde een voortdurende ‘slecht-nieuws-show’ van negatieve berichten en maatregelen een herstel van vertrouwen in de woningmarkt. De onzekerheid onder de woonconsumenten groeide, terwijl de mogelijkheden om een woning te financieren steeds verder werden ingeperkt. Dit resulteerde in een glijvlucht van de Eigen Huis Marktindicator naar beneden. Om in mei 2011 op 59 uit te komen. Maar dit was slechts een voorlopig dieptepunt, want in juni stond de indicator zelfs op 57.

Woningmarkt, quo vadis?
Inmiddels is Vereniging Eigen Huis begonnen aan het 38e jaar van haar bestaan. Een jaar waarin we, als het om de woningmarkt gaat, weer vol goede moed naar de toekomst kunnen kijken. Door de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting kan dit een jaar worden waarin de woningmarkt zich eindelijk kan herstellen, om weer - als vanouds - te gaan fungeren als een belangrijker motor van de economie.

6 opmerkingen:

 1. "Door de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting kan dit een jaar worden waarin de woningmarkt zich eindelijk kan herstellen, om weer - als vanouds - te gaan fungeren als een belangrijker motor van de economie. "

  sprookje....

  Wat een onzin. Consumeren van overwaarde (lucht) is de oorzaak van de crisis. Wij moeten gaan sparen en produceren. Alle mensen met onnodige adviesbaantjes moeten wat nuttigs gaan doen en niet verder parasiteren op koste van de werkende mens.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @anoniem: hoezo onzin? vind jij het ok dat mensen niet meer kunnen of durven te verhuizen, dat makelaars failliet gaan en dat mensen in de bouw en de aannemerij worden ontslagen? Fijn dat jij nog werk hebt. Maar daar zul je toch - vraag maar eens aan je baas als je het zelf niet snapt - economische groei voor nodig hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben het met Anoniem eens dat overwaarde consumeren geen duurzame economische stimulans kan zijn en dat dat vooral is wat we tot voor een paar jaar geleden deden. Alleen produceren en met ongeleend geld consumeren kan op de lange termijn de motor van de economie zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Belangrijk en heikel punt is inderdaad dat extreem veel mensen afhankelijk "zijn geworden" van de woningverkoop, ik noem de vele makelaarskantoren die als paddestoelen uit de grond zijn geschoten sinds 2000. Vele tussenpersonen waarvan vele slecht advies geven en leven op provisies.

  Het geheel is te groot en te afhankelijk geworden. Een huis is niks anders dan steen en hout, helaas wordt het gezien als investering en snelle winst in plaats van zijn primaire doel: wonen ! Mede daardoor zijn de prijsen exorbitant gestegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. "Sinds oktober blokkeerde een voortdurende ‘slecht-nieuws-show’ van negatieve berichten en maatregelen een herstel van vertrouwen in de woningmarkt."

  Dat is een wat eenzijdige formulering. Ik hou het er maar op dat er een maatschappelijke bewustwording op gang is gekomen dat de woningmarkt niet die gratis geldmachine is die het de afgelopen 15 jaar leek te zijn, maar dat we allemaal gevangen zijn in een door en door ziek Ponzi-scheme waar we alleen uit kunnen komen door harde hervormingen door te voeren.

  En ja, daar is 'ie weer: "om weer - als vanouds - te gaan fungeren als een belangrijker motor van de economie.". Het prijspeil op de woningmarkt wordt door allerlei geldverspillende overheidssteun koste wat kost in de lucht gehouden. Doordat we hiermee een absurd groot deel van ons inkomen kwijt zijn aan 'wonen' is de woningmarkt ons als 'motor van de economie' door de strot geduwd. Als we een gezonde woningmarkt zouden hebben waar eenieder voor een woning kan kiezen die hij zelf kan betalen (zonder dat zijn vrij hurende buurman er via HRA aan meebetaalt...), dan zouden mensen de keus hebben om meer geld over te houden voor leuke dingen in het leven (luxe artikelen, vrijetijdsbestedingen, etc) waar ook de hele BV Nederland van profiteert. Dat lijkt me een beter doel voor ons geld dan de wijze waarop we nu ons geld aan de banken verspillen. Al die hoge woningprijzen lijken heel leuk, maar hebben ook gezorgd voor een hypotheekbedrag van ruwweg 650 miljard euro, een bedrag dat ongeveer een derde minder had kunnen zijn als onze overheid op tijd haar klauwen uit de woningmarkt had gehaald en HRA had afgebouwd. Daarmee hadden we dan ook jaarlijks 10 miljard euro minder aan de banken hoeven te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja, het is wat de één klaagt nog meer dan de ander. Ik denk ook dat de overheid zich moet terug trekken uit de woningmarkt. Laat de markt z'n werk doen en laat de mensen zelf keuzes maken. Wie zal zeggen hoe de eurozone zich nog gaat ontwikkelen. Ga er maar vanuit dat er nog klappen komen we zijn er nog lang niet.

  BeantwoordenVerwijderen