vrijdag 29 juli 2011

Opgeruimd op vakantie?

Ik merk dat veel mensen de laatste dagen voor hun vakantie hun bureau of werkkamer aan een opruimbeurt onderwerpen. Na een heel jaar tegen rommelige stapels papier te hebben aangekeken, staat er net voor de vakantie alleen nog een beeldscherm en een toetsenbord op hun werkplek. Verspilde moeite!

A perfect mess
Dat is althans de stelling van Eric Arbrahamson & David Freedman in hun wetenschappelijke bestseller 'A perfect mess'. Zij huldigen twee stellingen, die me bijzonder aanspreken:
1) de kosten van het aanbrengen en onderhouden van orde en regelmaat worden zwaar onderschat;
2) terwijl de voordelen van een zekere wanorde meestal over het hoofd worden gezien.

Orde en regelmaat
De kosten van 'netheid' zijn evident. Als je er tenminste oog voor hebt. Organisaties die netheid en planmatig werken nastreven, zien vaak over het hoofd hoeveel tijd en energie managers en medewerkers moeten investeren in het opstellen en naleven van regeltjes, protocollen, rapportageverplichtingen, intern beleid en andere uitingen van orde en regelmaat. Tijd en energie die ze ook hadden kunnen besteden aan echt werk ten behoeve van de klant. Om maar eens een dwarsstraat te noemen.

Creativiteit en flexibiliteit
Er zijn managers - al dan niet onder invloed van organisatieadviseurs - die menen dat een rommelig bureau een teken is van een rommelige geest. Maar zoals Albert Einstein al zei: "If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what then, is an empty desk?" Ik hou het er op dat het geen van beide waar is. Laat mensen daarom zo veel mogelijk vrij in de wijze waarop zij hun bureau inrichten. En überhaupt in de wijze waarop zij het liefst weken en samenwerken. Minder regeltjes en protocollen hebben, evenals een gezellige rotzooi op je bureau, grote voordelen. In de eerste plaats sluit het beter aan bij de rommelige aard van heel veel mensen. Zo werken zij het best en als organisatie doe je er goed aan dat zo te laten. En een rommelig bureau wil heus niet zeggen dat ze niets terug kunnen vinden. In de tweede plaats is orde en regelmaat vaak fnuikend voor creativiteit, flexibiliteit en improvisatievermogen. En dat is, lijkt me, toch het laatste wat je als management uit je bedrijf wilt 'wegorganiseren'?

Beleidsregeltjes
Ook voor overheidsbeleid geldt dat de kosten van overmatige regulering vaak worden onderschat, terwijl de baten van wat meer vrijheid van handelen over het hoofd worden gezien. Daarom is Vereniging Eigen Huis bijvoorbeeld blij met de extra mogelijkheden die het kabinet wil creëren om op lokaal niveau meer huizen te bouwen die aansluiten op de woonbehoefte van mensen. Weg met de overbodige centrale dictaten! Van belang is dan wel dat minder centrale regels niet worden vervangen door meer overbodige lokale regels, waardoor de burger van de regen in de drup belandt. Want ook de lagere overheden in Nederland kunnen er wat van als het op een streven naar regulering van het dagelijks leven van de burger aankomt. Zo mis ik nog elke dag de gezellige bende fietsen die vroeger voor het centraal station in Den Haag stonden. Nu is het stationsplein leeg en kil. In een maanden durende operatie heeft de gemeente daarvoor gezorgd, met veel inzet van personeel. Voor eenieder die bij de overheid werkt, heb ik daarom als tip: ruim dit jaar eens niet je bureau op, maar ontwar de kluwen van overbodig beleid op jouw werkterrein.

2 opmerkingen:

  1. Hey rob, heb je dit gelezen? Telegraaf: UTRECHT - Fietsenbezitters die in de haast om hun trein te halen geen plek kunnen vinden in de fietsenrekken bij het station hoeven zich minder zorgen te maken dat hun rijwiel bij thuiskomst is verwijderd
    De rechter besliste vrijdag dat gemeenten alleen fietsen acuut mag verwijderen wanneer deze noodwegen blokkeren of tot onveilige situaties leiden. Enkel het foutparkeren van een stalen ros geeft gemeenten geen vrijbrief om tot onmiddellijke verwijdering over te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe minder ambtenaren werken, hoe minder last wij er van hebben... Zie België. Ambtenaren hebben niks te doen omdat er geen regering is, en het gaat daar beter dan in nederland.

    BeantwoordenVerwijderen