maandag 11 juli 2011

Overdrachtsbelasting: iedereen profiteert

Sommige mensen vinden de verlaging van de overdrachtsbelasting maar niets. Ze vragen zich af waar het goed voor is. Is het een kadootje voor de eigenwoningbezitters? Waarom dan ook niet een extraatje voor de huurders? En gaat dit niet ten koste van de nieuwbouw waar geen overdrachtsbelasting maar 19 procent btw betaald wordt?

Kadootje voor eigenwoningbezitters?
Er zijn in Nederland circa 4,2 miljoen huishoudens met een eigen woning. Maar een klein deel van hen, bij elkaar een paar honderduizend, profiteert direct van de lagere overdrachtsbelasting. Namelijk zij die een andere woning willen kopen. In de eerste plaats hebben zij er baat bij dat zij hun oude woning waarschijnlijk sneller kunnen verkopen. En in de tweede plaats betalen zij op hun volgende woning minder verhuisboete. Starters die een woning aanschaffen, hebben uiteraard eveneens direct voordeel van de lagere overdrachtsbelasting. Het allergrootste deel van de eigenwoningbezitters profiteert daarentegen niet direct, maar indirect. Onder andere via de extra economische groei die ontstaat wanneer de woningmarkt weer aantrekt. Tal van sectoren profiteren. Van aannemers tot makelaars, van notarissen tot keukenboeren en woninginrichters. Wie in één van die sectoren werkzaam is, mag in zijn handen klappen als de woningmarkt weer aantrekt. Of hij of zij nu een eigen woning bezit of niet. En het heeft ook een positief uitstralingseffect naar de rest van de economie, waarin alles immers met elkaar samenhangt.

Waarom geen extraatje voor huurders?
Voor huurders geldt evenzeer dat zij er indirect profijt van hebben als de woningmarkt weer de motor van de economie wordt. De verlaging van de overdrachtsbelasting is dus net zo goed in het belang van huurders als van eigenwoningbezitters. Bovendien weten we dan circa één miljoen huurders graag een eigen woning zouden bezitten. Mogelijkerwijs komt dat door de verlaging van de overdrachtsbelasting dichterbij. Als huurders koopstarters worden, zijn juist zij degenen die direct van de lagere overdrachtsbelasting profiteren.

Gaat dit ten koste van de nieuwbouw?
Nee, dat is schijn. Immers: als eigenwoningbezitters door het aantrekken van de woningmarkt hun huidige woning kunnen verkopen, zal er altijd een aantal onder hen zijn die een nieuwbouwwoning aanschaft. Als zij hun oude woning niet hadden kunnen verkopen, zouden zij dat niet hebben gekund. Dus ook de nieuwbouw profiteert van de lagere overdrachtsbelasting. En als de nieuwbouw door de verlaging van de overdrachtsbelasting toch duurder blijkt te zijn dan vergelijkbare woningen in de bestaande bouw, dan zullen gemeenten en andere grondbezitters hun grondprijzen moeten verlagen. De enorme verhogingen uit het verleden bieden daar alle ruimte toe. Hoog tijd dat dat nu gebeurt!

Heel Nederland profiteert
Zo ziet u maar: je moet dit soort maatregelen niet door een inkomenspolitieke bril bekijken, waarbij de een profiteert en de ander niet. Het is een woningmarktmaatregel die de dynamiek op deze markt weer kan laten toenemen. En als dat lukt, profiteert heel Nederland ervan. Ook de banken, die zo huilie huilie doen vanwege de bankentax. Ik hoor dit te weinig in de discussies. Zegt het voort!

12 opmerkingen:

  1. Alle Nederlanders moesten eens gaan stoppen met alles te accepteren van de belastingen en wetten en andere domme verzinselen. Stoppen met betalen. Laat de hele economie dan maar op zijn reet gaan. Oh al die inteligente koppen die alles op papier verzinnen, zichzelf goed bedelen en anderen diep in de stront laten zakken. Pak die maar eens aan. Goed salaris geen kinderalimentatie. Man in Nederland kun je amper een huis kopen zoals het er nu voor staat en dan wil je ons laten geloven dat de overdracht belasting DE oplossing is?
    Ik lig weer heerlijk in een deuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Anoniem: Iedereen profiteert! Het is misschien niet DE oplossing, maar het draagt zeker wel bij tot herstel van de sector.

    @Rob: Voor huurders geldt evenzeer dat zij er indirect profijt van hebben als de woningmarkt weer de motor van de economie wordt.

    Kan jij het indirecte effect specificeren? Je geeft niet aan waarom.

    Verder denk ik wel dat de regeling een negatieve uitwerking kan hebben op de verkoop van nieuwbouw. Duur van de regeling is beperkt en de gemiddelde bouwtijd is > 1 jaar. Kan voor een koper reden zijn om niet te kiezen voor nieuwbouw.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. diegene die het meest hiervan profiteerd is de regering zelf.
    de regeling telt voor 4 jaar,
    de spaarloonregeling word hier voor blijvend afgeschaft.
    dit heet een sigaar uit eigen doos en zelfs die sigaar krijg ik niet want ik heb al een huis!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zal de OB niet verdedigen, maar, wel jammer dat VEH en ook anderen vergeten dat het echte probleem (het met de HRA stimuleren van schulden) onaangepakt blijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Iedereen profiteert ??. Ook als je vlak voor 15 juni een woning gekocht hebt en dus nog 6% hebt betaald. Leg me dat is uit ? Zie niet in dat ik profiteer. Zijn overigens heel tevreden met de woning, zie het zelf als domme pech.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. 'Voor huurders geldt evenzeer dat zij er indirect profijt van hebben als de woningmarkt weer de motor van de economie wordt.'

    Wat een onzin. Consumeren van overwaarde (lucht) is de oorzaak van de crisis. Wij moeten gaan sparen en produceren. Alle mensen met onnodige adviesbaantjes moeten wat nuttigs gaan doen en niet verder parasiteren op koste van de werkende mens.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat ik nu mis in deze hele discusie is de maximale hypotheek versterkking daar zit het hele pijnpunt voor bestaande en nieuwbouw ....
    Men kan maar 4 keer je brutojaarloon incl vakantiegeld lenen en dat moet gewoon 6 keer worden !! Pas dan en niet eerder zal de woningmarkt weer opgang komen dus AFM en KABINET als je iets wil doen aan de huizenmarkt en alle keukenboeren en makelaars en taxtauers en hypotheekadviseurrs en notarissen straks geen uitkering wil gaan geven dan denk hier nog maar eens even overna tenslotte mag de zelfde kandidaat koper wel een huurwoning aanvaarden van 1200 euro per maand of meer waar gaat dit over !! Pak die banken aan en verander de regels en laat mensen weer wonen in de hoeksteem van de maatschappij !!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. "Men kan maar 4 keer je brutojaarloon incl vakantiegeld lenen en dat moet gewoon 6 keer worden !! Pas dan en niet eerder zal de woningmarkt weer opgang komen"

    Waarom zo moeilijk doen? Geef iedereen die een woning koopt gewoon 50 duizend euro kado, moet je eens kijken hoe snel de woningmarkt zich herstelt! Kost wat, maar dan kunnen we ons ook weer helemaal het lazarus consumeren. En dat allemaal op krediet! Dus geen centje pijn, want onze kinderen betalen straks de rekening wel.

    Tip: vraag je eens af wat belangrijker is:

    1) We gaan weer helemaal verder op de oude toer waarbij burgers zich tot hun oren in de schulden steken en de overheid tot aan haar oksels in de woningmarktstront blijft roeren.
    2) De overheid trekt zich grotendeels terug uit de woningmarkt na een volledige hervorming, zodat woningen weer op een prijspeil komen wat voor iedereen betaalbaar is. En ook aflosbaar is, ik zal het er nog maar weer eens expliciet bij zetten...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Jeroen: regels rondom maximale hypotheek zou je op zich niet liberaal kunnen noemen. Maar, wat mij betreft is het zo dat wanneer er WSNP/NHG is (en mensen dus redt wanneer het mis gaat), je mensen ook moet inperken in de dingen die ze kunnen doen (anders is het risicoloos risico's nemen). Sowieso zou heel veel regelgeving niet eens meer nodig zijn wanneer de HRA eraan zou gaan. Alsof mensen dan nog een aflossingsvrije of spaarhypotheek zouden nemen. Dan hoef je die zaken ook niet meer te verbieden.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @ Anoniem:

    Je slaat de spijker op z'n kop. Heel veel ellende, zoals schuldbevorderend gedrag van aflossingsvrije en spaarhypotheken, verdwijnt als de hele financiële bemoeienis van de overheid (HRA voorop) wordt gedecimeerd.

    Als dan ook allerlei vangnetten worden afgeschaft, zoals NHG, dan zullen ook banken iets voorzichtiger worden en vanzelf wat minder soepel worden.

    We hebben nog een lange weg te gaan...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik vindt het een slecht stuk weinig onderbouwing maar onderbuik gevoel. Huidige probleem op de woningmarkt is dat de betaalbaarheid weg is. Vanwege hoge energiekosten ben je verplicht om een goede woning te kopen waarbij je automatisch in een hoger segment uitkomt. Daarnaast heb je het feit dat de rente op gaat lopen denk aan de inflatie. Ik evrwacht dat binnen korte tijd de rente op zal lopen richting de 7 procent.

    die verlaging van 6 naar 2% zet dan geen zoden meer aan de dijk. Laten we een rekenvoorbeeld nemen: Aankoop 200k, bij 6%: kosten 12000 en bij 2% 4000 verschil is 8000euro. Als dat het verschil moet zijn waarbij het huis dan wel betaalbaar is, oftewel er kan wel 204k betaald worden maar niet 212k dan zit je er alsnog veel te diep in. tenzij je natuurlijk een bepaald budget voor jezelf hebt opgezet.

    Helaas heeft de regeling ook geen effect. Vanuit de markt hoor je al diverse geluiden van makelaars dat woningverkopers meer aan hun vaak onrealistische vraagprijd vast houden om het 'voordeel' van de verlaagde overdrachtsbelasting zelf te houden. Kortom de huizenmarkt is ziek en ingrepen zullen dit niet verhelpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @anoniem: Hoezo, de verkoper houdt het voordeel zelf? De koper is toch goedkoper uit door het verlagen van de OB? Hij kan nu wel die 'net iets te dure woning' kopen. De verkoper heeft wellicht de mazzel dat hij zijn woning eerder verkoopt (en voor de prijs die hij ervoor wilt hebben) Als de verkoper zijn vraagprijs zou verhogen, zodat de koper nog steeds hetzelfde kwijt is, dan geef ik je gelijk....
    Heb overigens zelf eind dec een huis gekocht, dus eerlijk: ja, ik baal wel...

    BeantwoordenVerwijderen