vrijdag 15 juli 2011

Te hoge WOZ-waarde serviceflats

Vereniging Eigen Huis is opgericht vanuit de gedachte dat er - in een boze buitenwereld - ook iemand moet zijn die aan de kant van de eigenwoningbezitter gaat staan. Deze week zijn we naast al diegenen gaan staan die te maken hebben met een te hoge WOZ-waarde op een serviceflat.

Wat is er aan de hand?
Heel simpel: de overheid stelt de WOZ-waarde van serviceflats te hoog vast, aangezien geen rekening wordt gehouden met het waardedrukkende effect van de servicekosten. Een woning met hoge servicekosten is minder makkelijk verkoopbaar en je krijgt er minder voor dan voor een vergelijkbare woning in de buurt, waaraan geen servicekosten verbonden zijn.

Wie worden gedupeerd?
De bewoners van een serviceflat merken de te hoge WOZ-waarde jaar in jaar uit in hun portemonnee. Zij betalen niet alleen teveel OZB, maar ook meer inkomstenbelasting. Want de WOZ-waarde heeft invloed op het zogeheten eigenwoningforfait. Maar zij zijn niet de enige gedupeerden. Daartoe behoren ook de mensen die zo'n flat van hun overleden ouders erven. Door de te hoge WOZ-waarde betalen zij meer erfbelasting dan eigenlijk zou moeten.

Wat moet er gebeuren?
Gelukkig is ook de oplossing simpel. Vereniging Eigen Huis vindt dat de overheid deze onrechtvaardigheid uit de wet moet halen. We hebben een brief gezonden aan de Tweede Kamer en aan staatssecretaris Weekers van Financiën met dit verzoek. We hebben niet de illusie dat de Tweede Kamer voor een spoeddebat hierover zal terugkeren van vakantie. Maar na het reces hopen we toch wel op snelle actie!

2 opmerkingen:

  1. Even lekker lobbyen bij Fransje Weekers. Dat Gaat deze onbetrouwbare VVD-er wel even regelen, hij doet niets anders..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De meeste mensen snappen wel dat servicekosten een bepaalde meerwaarde vertegenwoordigen.

    BeantwoordenVerwijderen