woensdag 20 juli 2011

Vertrouwen komt te paard

De Eigen Huis Marktindicator is uitgegroeid tot een breed geaccepteerde maatstaf voor het consumentenvertrouwen in de woningmarkt. Officiële instanties, zoals het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), maken gebruik van de index, die in opdracht van Vereniging Eigen Huis wordt opgesteld door onderzoeksinstelling OTB van de TU Delft. Deze week kwamen de nieuwste cijfers binnen over de maand juli.

Grootste stijging ooit gemeten...
We hebben bij Vereniging Eigen Huis uiteraard met spanning - en ook wel met vertrouwen - uitgekeken naar deze cijfers. Daarin zou immers het eerste effect zichtbaar moeten worden van de tijdelijke forse verlaging van de overdrachtsbelasting. Het kabinet heeft deze maatregel aangekondigd op 1 juli. En inderdaad is het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt sindsdien sterk toegenomen! De vertrouwensindex loopt op van 57 naar 62. Dit is de grootste stijging in één maand ooit gemeten.

... als gevolg van de lagere overdrachtsbelasting
Er was ook wel enige ruimte voor verbetering, om het eufemistisch te zeggen. De waarde 57 die in juni werd bereikt, was namelijk de laagste stand ooit gemeten. Minister Donner verwees tijdens zijn persconferentie op 1 juli expliciet naar de Eigen Huis Marktindicator om aan te geven dat er echt iets moest gebeuren om het consumentenvertrouwen in de woningmarkt een positieve impuls te geven. De tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent is in twee opzichten gunstig voor het vertrouwen dat mensen mogen hebben in de woningmarkt. In de eerste plaats maakt het de aankoop van een woning een minder onzekere investering. Je hoeft als koper immers niet langer zes procent meteen af te boeken van je investering, maar nog slechts twee procent. Dit geeft ook verkopers uiteraard meer vertrouwen dat ze hun woning zullen kwijtraken en daardoor zelf ook verder kunnen. In de tweede plaats hoeven kopers van een 'tweedehands woning' minder te lenen. De lagere overdrachtsbelasting maakt een woning tenslotte minder duur, dus krijgen meer mensen hun financiering rond.

Duwtje in de goede richting
Vereniging Eigen Huis is blij dat de gunstige effecten van de lagere overdrachtsbelasting al zo snel en duidelijk te zien zijn in onze vertrouwensindex. Als het goed is, zal de marktindicator de komende maanden deze stijgende lijn vasthouden. Natuurlijk lost de lagere overdrachtsbelasting niet alle (structurele) problemen op de woningmarkt op. Maar het is wel het duwtje in de goede richting waarop we al zo lang zaten te wachten. Laten we hopen dat het vertrouwen, geheel tegen de gangbare volkswijsheid in, deze keer niet te voet maar te paard komt. De stijging van de Eigen Huis Marktindicator over de maand juli is in elk geval een bemoedigend voorteken daarvoor.

3 opmerkingen:

 1. In mei waren de cijfers heel slecht en werden deze pas publiceerd halverwege de maand juni.

  Nu zijn ze beter over de maand juli, en worden de cijfers al na 2 weken na aanvang van de maand juli publiceerd (de maand juli was op het moment van publicatie pas halverwege). Hoe serieus moeten we de indicator nemen? Het lijkt een beetje op het meten met 2 maten zoals de NVM dat ook standaard doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geachte heer Mulder,
  Het lijkt er op dat het vertrouwen wat terug komt, maar ik denk eerder dat het per voet komt.
  Mvg

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tsja, als je zeiknat van de regen wordt, dan ben je natuurlijk zelfs blij met de 'droogte' tussen individuele druppels...

  Laten we eens met een realistische kijk naar de VEH marktindicator kijken.

  Sinds het begin van de grafiek, april 2004, is er een sterk dalend vertrouwen te zien. Dat was dus al aan de gang in de jaren toen het (voor de onwetenden althans) nog helemaal happy-de-peppie ging met de woningmarkt (tot 2008). Die dalende trend is alleen maar krachtiger geworden sinds de economische crisis zich aandiende in 2008.

  Hoewel de meeste mensen zich niet helemaal bewust zijn van de onderliggende problemen van onze verziekte woningmarkt, heerst blijkbaar het onderbuikgevoel dat het allemaal toch niet in orde is en zelfs verslechtert. Een groot deel van deze mensen zijn tijdelijk op het verkeerde been gezet door alle positieve aandacht van de OB-verlaging van 6% naar 2% en dat uit zich dan in een kleine opleving in het vertrouwen. Dat de meting is gebaseerd op slechts 2 weken van de maand juli lijkt het argument alleen maar te versterken dat mensen nog in hun initiële euforie verkeren.

  Over maximaal een maand of 2 zullen denk ik de meeste mensen weer met beide benen op de grond staan en beseffen dat de aftakeling van de woningmarkt harder dan ooit voortgaat vanwege uitblijvende hervormingen (let wel, ik schrijf 'hervormingen' en geen geldverslindende 'steunmaatregelen'). De dalende trend zal zich dan voortzetten waarbij we dit jaar ongetwijfeld onder de 50 gaan uitkomen. De korte opleving die men nu lijkt te zien zal dan statistische ruis blijken te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen