vrijdag 8 juli 2011

Zomers gevoel van optimisme

Zojuist is het extra dikke zomernummer van Eigen Huis Magazine verschenen. Centraal thema is 'wonen in 2025'. Dit aan de hand van interviews met een vijftal vooraanstaande Nederlanders.

Visionairs
Twintig pagina's interviews met achtereenvolgend ruimtevaarder Wubbo Ockels, demograaf Jan Latten, duurzaamheidslobbyist Marjan Minnesma, architect Thomas Rau en econoom Hans Stegeman. Wat opvalt bij lezing is het optimisme in de toekomst. Neem het energieverbruik. "Het moet helemaal niet minder, het moet gewoon anders, " zegt Ockels daarover. "De zon geeft in Nederland honderd keer meer energie dan we nodig hebben. Op wereldschaal is dat zelfs achtduizend keer meer. Kortom, we hebben helemaal geen energieprobleem!" Kijk, dat spreekt mij enorm aan. En volgens Jan Latten kan een goede woning in een krimpregio haar waarde best behouden. "Er ontstaan gebieden waar mensen graag wonen, maar niet werken. Zeker als die gebieden veilig zijn en bekend staan om hun mooie omgeving," aldus Latten. Het zijn slechts een paar citaten uit de mooie interviews met deze visionairs. Hebben ze een glazen bol? Of zijn de tekenen van hun toekomstbeelden nu al zichtbaar? Hoe dan ook: de visies zijn erg interessant om kennis van te nemen. Ze stralen een optimisme uit dat past bij de zomer. Optimisme in de ontwikkelingen in het komende anderhalve decennium

Uit het slop
Een zomers optimisme is ook het overheersende gevoel dat ik heb bij de kortere termijn toekomst van de woningmarkt. De forse verlaging van de overdrachtsbelasting van zes naar twee procent waartoe het kabinet vorige week heeft besloten geeft hiertoe alle aanleiding. De kans op waardevermindering van een woning die u nu koopt, is hierdoor veel kleiner geworden. En bovendien krijgt u de financiering van een woning makkelijker rond, want u hoeft minder te lenen als de overheid minder belasting legt bovenop de aankoopprijs. Naarmate meer koopstarters de woningmarkt betreden, kunnen de verkopers van die woningen ook weer verder. Zo wordt de woningmarkt uit het slop getrokken, met alle positieve economische en sociale gevolgen van dien.

Optimisme
Nu zijn er mensen die wijzen op het feit dat op 1 augustus aanstaande het financieren van een huis moeilijker wordt, aangezien vanaf dat moment nog slechts vijftig procent van de koopsom aflossingsvrij mag worden gefinancierd. Daar staat echter tegenover dat dit maximum aan het aflossingsvrij lenen sowieso al gold voor woningen die gefinancierd worden met Nationale Hypotheek Garantie. NHG kunt u krijgen op woningen tot 350.000 euro (inclusief kosten koper). Daaronder valt tachtig procent van de woningaankopen. Dus als u daarvan gebruik kunt maken, verandert er op 1 augustus voor u niets in uw nadeel. Maar u profiteert wel van de fors lagere overdrachtsbelasting. Als dat geen aanleiding geeft tot zomers optimisme...!

6 opmerkingen:

 1. VEH is natuurlijk een belangengroep. Een belangengroep die uiteindelijk vooral op blijkt te komen voor het belang van de mensen die al een huis (lees: hypotheek) bezitten. Maar die NHG is helemaal niet goed voor NL als geheel. Je wordt er namelijk bijna door gedwongen te kopen i.p.v. te huren en bovendien zet het aan tot risicovol gedrag. We hebben toch al de WSNP? Laat mensen zelf hun keuzes maken en laat ze ook zelf verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van die keuzes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Rob,
  Vraag mij af of we blij moeten zijn met de verlaging overdrachtsbelasting bestaande bouw. De nieuwbouw, die het al niet makelijk heeft, krijgt het nu nog zwaarder te verduren want daar zijn geen voordelen terwijl daar wel duurzame producten, met lange levensduur, worden geleverd (EPC 0,6).Zou het dan ook niet rechtvaardig zijn om, in vergelijk bestaande bouw, de btw van 19 naar 6% als tijdelijke maatregel door te voeren bij nieuwbouw. Hoe staat VEH daarin?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Anoniem: "de btw van 19 naar 6% als tijdelijke maatregel door te voeren bij nieuwbouw"

  Nee, niet nog meer geld in dat zwarte gat plempen wat iedereen nog steeds "woningmarkt" noemt. Hoe vaak moet het nog gezegd worden dat we direct moeten stoppen met belastinggeld van alle Nederlanders te verspillen aan het in stand houden van de woningwaarde van een beperkte groep woningbezitters.

  Een complete hervorming van de totale woonmarkt is de enige oplossing: huurmarkt hervormen, koopmarkt hervormen, HRA afschaffen, OB afschaffen, geen financiering zonder eigen geld, scheefleners niet meer zielig vinden en ondersteunen, geen startersleningen en dergelijke onzin, you name it...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wanneer komt dat blaadje eigenlijk binnen? Ik heb het nog niet ontvangen. En waarom zetten jullie het niet op internet?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeroen,
  Ik lees altijd met plezier jou commentaar en ben het meestal met jou eens. Maar met twee zaken daar kan ik mij niet in vinden. a. hervormen huurmarkt. Waarom? Nederland mag een uitzondering zijn maar het is hier wel goed geregeld en enige knelpunt is scheefwonen maar dat kan fiscaal wel worden recht getrokken. b. Mbt 19 naar 6 % bij nieuwbouw. Ene kant bent ik het met jou eens maar door de maatregel van overdrachtbelasting maak je nu wel de markt kapot waar op moment duurzame producten worden gerealiseerd en daarmee stokt ook innovatie op it gebied en raken wij als Nederland nog meer achterop tov de rest van europa. Mbt HRA ben ik geheel met jou eens

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Anoniem:

  Dat meen je niet, dat je denkt dat de huurmarkt hier goed is geregeld... Onze huurmarkt is volledig kapot. Nu al moeten jongeren, bij wijze van spreken, al op hun eerste date gaan bedenken bij welke WBV ze hun eventueel toekomstige kind gaan inschrijven. Wachtlijsten van meer dan 15 jaar zijn geen uitzondering in Nederland, dat is werkelijk om je ogen uit je kop te schamen voor een zogenaamd 'ontwikkeld' land. De sociale huursector zou bedoeld moeten zijn voor financieel zwakkeren die echt hulp nodig hebben om een dak boven hun hoofd te kunnen betalen. Ik heb zelf hier al eens geschreven dat die sector maximaal een paar procent zou mogen zijn, en dat je daar dan inkomens mee afdekt tot pakweg 20 tot 25 duizend euro bruto per jaar. Hier wordt door het kabinet gevochten om een grens van 43 duizend euro, anderhalf keer modaal! In Nederland is de huursector daarmee volledig kapotgesubsideerd. Ter illustratie: lees nog eens de vorige blog van Rob waarin hij aangeeft dat in Duitsland slechts 5% sociale huur is (ja, onze Oosterburen hebben hun woonmarkt wél op orde!) tegen 30 tot 35 % hier in den lande...

  En dan de scheefhuurders: dat wordt als serieus probleem gezien, ten onrechte. Afgezien van de vervelende gevolgen van dit fenomeen dienen we eerst vast te stellen dat scheefhuurders niet de oorzaak zijn van allerlei problemen op de woonmarkt, nee, ze zijn voornamelijk het gevolg van de problemen op de woonmarkt.
  De meeste scheefhuurders zouden graag een eigen woning kopen, maar er is geen enkel alternatief. De enige keus is een overprijsde woning (dat wil je niet betalen), of een belachelijk overprijsde woning (dat kan je niet betalen). Dus blijf je maar zitten in je te goedkope huurwoning... En gelijk hebben ze ! (nee, ik ben geen scheefhuurder). Als er nu eens daadwerkelijk een begin wordt gemaakt met een totale hervorming (huur én koop) en men het marktmechanisme zijn werk laat doen op de woningmarkt, dan lost ook dit 'probleem' van scheefhuurders zich vanzelf weer op.

  Nogmaals: onze huidige woonmarkt is op sterven na dood omdat de politiek al jaren weigert een aantal zaken fundamenteel goed te regelen. Zodoende blijft ze onnodig miljarden verspillen aan het 'ondersteunen' van onze woonmarkt. We gaan ondertussen al richting 3 jaar misére op de woonmarkt, en met het huidige 'beleid' (proest...) gaan we daar nog vele jaren aan vast plakken. Als er nu voor wordt gekozen om de boel weer op de rails te zetten met een pakket totale hervormingen dan doet dat nog even een jaartje pijn, maar dan hebben we wel een solide en gezonde basis voor onze woningmarkt waarmee we weer tientallen jaren vooruit kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen