maandag 29 augustus 2011

Duurzame Warmte: de wedstrijd wordt (weer) afgeblazen

Zonneboilers, HRe-ketels en warmtepompen, het betreffen alle drie mooie producten waarbij de consument zelf energie op kan wekken, evenals bij zonnepanelen. Hiermee draagt u bij aan een beter milieu en wordt u ook nog eens minder afhankelijk van de grote leveranciers. Zeg nou zelf: Het voelt toch ook gewoon goed om bij te dragen aan duurzaamheid?

Stimuleringspakket weer gefaald
Het vorige kabinet heeft een theoretisch mooi stimuleringspakket voor energie gelanceerd. Zo was er de subsidie op zonnepanelen voor individuele huishoudens: de SDE-subsidie. Hier was een run op, maar te snel is deze regeling helaas weer ten onder gegaan. Zonder subsidie duurt het voor eigenwoningbezitters op dit moment nog te lang voordat zij de investering in de panelen terug hebben verdient. Gevolg van het snelle einde van de SDE-regeling, is dat er nu maar weinig zonnepanelen op de daken in Nederland zitten.

Na het einde van de subsidie op zonnepanelen voor individuele huishoudens, was er nog steeds hoop op verduurzaming, namelijk door middel van de subsidieregeling ‘Duurzame Warmte voor bestaande woningen’. Deze subsidie is in 2008 gelanceerd met 60 miljoen euro in de pot. En ja, jaarlijks is hier dankbaar gebruik van gemaakt. Maar wat schetst mijn verbazing, ook deze subsidie wordt, net nu de markt ten aanzien van deze producten een beetje los komt, gekilled. Reden hiervoor is dat volgens Minister Verhagen de subsidie de verwachtingen onvoldoende heeft kunnen waarmaken.

Fabrikanten 'not amused'
Bij de vereniging herkennen wij dit absoluut niet! Wij zien juist steeds meer producten in ontwikkeling en op de markt komen die onder deze regeling zouden vallen. De terugverdientijden zijn nu nog te lang om ze zonder subsidie rendabel te maken. Maar de ontwikkelingen kunnen snel gaan. Ik heb de indruk dat in het zicht van de finish de wedstrijd (weer) wordt afgeblazen. Ik verwacht dan ook dat fabrikanten ‘not amused’ zullen zijn en zij hun investeringen in innovaties zien verdampen.

Nog erger is de wijze waarop de regeling ten einde loopt. Je kunt blijkbaar niet meer van een subsidie op aan, ook al is er een looptijd en een budget voor vastgesteld. De subsidieregeling Duurzame Warmte voor 2011 is op 8 juli in de Staatscourant abrupt, en sterker nog: met terugwerkende kracht tot 17 februari, stopgezet. Enneh, het budget is ook nog eens van € 20 miljoen naar € 2,4 miljoen teruggebracht. Wat zegt zo'n regeling dan?

Klagende leden
Het was toch allemaal bedoeld ter stimulering? Nou, wij krijgen bij Vereniging Eigen Huis nu veel klagende leden aan de lijn. Ze lopen nu niet echt warm meer voor duurzaamheid. Schandalig hoe de overheid huishoudens ten aanzien van energiebesparing behandelt. En dan maar zeggen dat eigenwoningbezitters op dit terrein niet in beweging te krijgen zijn.

Lees ook de brief die Vereniging Eigen Huis heeft gestuurd naar Minister Verhagen over Duurzame Warmte.

4 opmerkingen:

 1. Tsja, de overheid stelt een pot gratis geld(belastinggeld!) ter beschikking. En dan klagen als die pot niet wordt gecontinueerd. Zal wel typisch Nederlands zijn...

  Gouden tip: ga eens een middagje brainstormen met de volgende vraagstelling: "Hoe gaan we energiebesparende maatregelen lonend in de markt zetten, zonder gebruikmaking van subsidies".

  Probeer het eens, want blijven leunen op andermans geld (subsidies) is zoooo gemakkelijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met Gasunie en Shell gaat dit nooit lukken. Zij hebben net zo'n sterke lobby als degene die met hun korte termijn denken de woningmarkt hebben ontwricht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zonder tussenkomst en andere ellende van de overheid gewoon gebruik maken van www.iedereeneenzonneboiler.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben het met Claudia eens. Omringende landen doen het veel beter en innoveren op dat gebied.En Nederland raakt hiermee steeds meer achterop. Het probleem hier in Nederland is dat wij maar blijven hangen aan het gas en worden langzamerhand steeds meer afhankelijk van buitenland. Korte termijn politiek? ik denk het wel want anders had men de gasopbrengsten nu wel geinvesteerd in duurzame technieken /energie om ons land toekomst bestendig te maken. Was het gas er niet geweest dan waren we denk ik nu niet zo lui geweest

  BeantwoordenVerwijderen