woensdag 10 augustus 2011

Nationale Hypotheek Garantie: het wachten is op minister De Jager

Hoewel altijd beschikbaar voor kredietcrisisachtige zaken, geniet minister De Jager van Financiën van een welverdiende vakantie. Voor zijn reactie op het NHG-dossier inzake de hypotheekverstrekkingsnormen zullen we moeten wachten tot hij weer terug op zijn post is. Wij wachten dat moment met spanning af, want de reactie van de minister zal cruciaal zijn voor de vraag of de hypotheekverstrekkers op het NHG-dossier eindelijk worden teruggefloten.

Oproep minister van groot belang
NHG staat voor veilig en verantwoord lenen. Minister De Jager heeft een aantal keren aangegeven dat de banken de NHG-regels kunnen blijven hanteren voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). VVD en CDA hebben hem dat nagezegd. Nu de banken collectief de NHG-normen negeren, is het van groot belang dat de minister de banken op hun gedrag aanspreekt. En dat hij hen daarbij nadrukkelijk oproept hun verantwoordelijkheid te nemen. Dit is in het belang van met name starters en huizenkopers met een relatief laag inkomen. En in het belang van de doorstroming op de woningmarkt. Een expliciete oproep van de verantwoordelijke minister zullen de geldverstrekkers niet zomaar naast zich neer kunnen leggen. Dat banken de wensen en belangen van hun klanten negeren, is inmiddels geen nieuws meer. Maar als zij hetzelfde zouden doen met een expliciete oproep van de minister zou dat een opmerkelijk nieuw feit zijn.

Mededingingsbeperkend gedrag
Als de hypotheekverstrekkers in Nederland - onder aanvoering van de vereniging van banken en het verbond van verzekeraars - een oproep van de minister om de NHG-regels toe te passen, zouden negeren, dan is het duidelijk dat er het nodige schort aan de onderlinge concurrentie op de hypotheekmarkt. Vereniging Eigen Huis heeft van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) nog geen officiële reactie ontvangen op haar oproep te bezien of het gedrag van de geldverstrekkers in strijd is met de Mededingingswet. Het ligt echter voor de hand dat de minister zelf ook des te geïnteresseerder zal zijn in een NMa-onderzoek hiernaar als zou blijken dat de banken, ondanks een expliciete oproep vanuit het kabinet, collectief de NHG-regels aan hun laars blijven lappen.

Veilig en verantwoord lenen
Vereniging Eigen Huis is een verklaard tegenstander van onveilig en onverantwoord lenen. Het is niet in het belang van eigenwoningbezitters als zij zich dieper in de schulden steken dan zij kunnen dragen. NHG staat echter nadrukkelijk voor veilig en verantwoord lenen. De NHG-regels worden samengesteld in samenwerking met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het kan toch niet zo zijn dat de banken de onderlinge concurrentie opzij zetten en daarmee de NHG-regels buiten spel zetten? Het wachten is op een oproep van minister De Jager aan de banken om op dit punt hun leven te beteren. Hopelijk keert de minister vol nieuwe energie terug van vakantie en pakt hij dit dossier snel op.

3 opmerkingen:

 1. Toevallig vandaag een aardig artikel in het FD over de gevolgen voor NHG hypotheken door een mogelijke lagere rating van de organisatie achter de NHG hypotheken.

  http://www.z24.nl/economie/artikel_232432.z24/Lagere_rating_Nederland_zou_huizenmarkt_raken.html

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Vereniging Eigen Huis is een verklaard tegenstander van onveilig en onverantwoord lenen." Vraag het dan niet? Waarom überhaupt meer lenen dan de aankoopwaarde van het onderpand? Waarom niet gewoon sparen voor de notaris en de overdrachtsbelasting en verbouwingen? Is in andere landen volstrekt normaal. Meer lenen dan de waarde van de woning die de komende jaren niet gaat stijgen is onwijs riskant!

  Overigens: het Nibud gaat per 1 januari 2012 de regels strenger maken voor de hypotheken. Als je nu nog onder de 2011-regels leent ben je sowieso onverantwoord bezig. Denk daar maar eens over na.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. VEH roept wel dat ze zijn voor een integraal plan voor de woningmarkt (en idd dat ze tegen al te hoge hypotheken zijn), maar daar wordt krijg ik het idee amper voor gelobbyd. Terwijl als er een kansje is de huizenprijzen meer te laten stijgen / minder te laten dalen (verlaging overdrachtsbelasting, en nu dit bericht weer), VEH als een gek gaat lobbyen.

  Het is erg doorzichtig VEH. Maar ok, jullie zijn nou eenmaal een belangengroep. Zou tijd worden dat ook de media dat inzien en jullie niet meer zo vaak de kans geven als zogenaamde onafhankelijke deskundigen jullie zegje te laten doen.

  Wat mij betreft zou de max. hypotheek een stuk lager moeten liggen dan nu het geval is. Is toch heel logisch om eerst wat te sparen? En nu met verlaging overdrachtsbelasting moet dat benodigde deel boven de waarde van de woning toch makkelijk zelf op te brengen zijn? Overigens zou ik zelf zelfs voor een max. hypotheek van zo'n 80% van de waarde van het huis zijn. Is financieel veel gezonder. Enige reden dat mensen in NL zoveel willen lenen is dat we dat door de HRA zo goedkoop kunnen. Anders zou eerst zelf wat sparen vanzelf wel wat populairder worden.

  BeantwoordenVerwijderen