vrijdag 26 augustus 2011

NHG-regels: scheuren in het bastion van banken en verzekeraars

Vereniging Eigen Huis wil dat banken en verzekeraars de NHG-regels weer gaan toepassen voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). We worden daarin gesteund door een brede coalitie van makelaars, hypotheekadviseurs en bouwers. Van de banken en verzekeraars kregen we tot nu toe een eensgezind 'njet' te horen. Wat is het daarom prachtig nieuws dat bank BNP Paribas vandaag bekend heeft gemaakt uit de kruiwagen te springen.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
De afgelopen maand heeft Vereniging Eigen Huis de banken en verzekeraars meermalen aangesproken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door collectief strengere hypotheeknormen te hanteren dan nodig voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie worden consumenten benadeeld en dreigt het positieve effect van de verlaging van de overdrachtsbelasting weer teniet te worden gedaan.

Minister De Jager en de Grieken
Een ongelukkige samenloop in deze kwestie, is dat minister De Jager de laatste tijd met zijn gedachten elders is, want anders had hij zich vast steviger opgesteld richting banken en verzekeraars. Als je als minister op 11 april 2011 aan de Tweede Kamer schrijft:
- "De aanpassing van de normen is niet van toepassing op NHG-hypotheken."
- "De aanscherping van de normen is dus alleen van toepassing op niet NHG-hypotheken."
en het enige antwoord van de geldverstrekkers luidt: "Beste minister, beste samenleving, bekijk het maar!" dan ga je je als verantwoordelijk bewindspersoon toch eens achter je oren krabben. Dan denk je onwillekeurig: "Leven we nou in een democratie, of worden we in Nederland geregeerd voor het bank- en verzekeringswezen? Maar goed, minister De Jager had belangrijker zaken aan zijn hoofd, zullen we maar zeggen. Een beetje jammer is het wel.

Witte raaf
Maar gelukkig is er nu dus een witte raaf opgestaan in de bankenwereld. Bank BNP Paribas onttrekt zich aan de ijzeren greep van de Nederlandse grootbanken en gaat de NHG-regels weer gewoon toepassen. Hulde! Wel typerend is het dat als het gaat om 'de klant centraal stellen', wij het in Nederland kennelijk moeten hebben van buitenlandse aanbieders op de hypotheekmarkt. Gelukkig maar dat die er zijn dan.

7 opmerkingen:

 1. "Door collectief strengere hypotheeknormen te hanteren dan nodig voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie worden consumenten benadeeld en dreigt het positieve effect van de verlaging van de overdrachtsbelasting weer teniet te worden gedaan".

  Iedereen met afgeronde basisschool diploma had kunnen voorzien dat beperking OB weinig effect zou hebben. En dit blijkt nu ook. Ik vraag me af of de terugloop in de verkoop komt door de maatregelen die per 1 augustus zijn ingegaan. Ik denk dat steeds meer starters gewoon zien dat de woningmarkt in Nederland tot in de kern verrot is en dat dit soort praatjes over NHG alleen dat maar bevestigen. Het geeft alleen maar wantrouwen naar de markt inplaats van vertrouwen. Het is net als een Timothy Geithner die zegt dat de VS er financieel goed voor staat waarna vervolgens de beurzen zakken of als "stimuleren" met quantitative easing waarmee het geloof bij beleggers voor een goede afloop alleen maar minder wordt.

  "Je kunt een paard wel naar het water brengen, maar je kunt het niet verplichten te drinken"

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Banken verplichten om meer te moeten lenen dan de overwaarde waarvan banken binnenskamers verwachten dat ze meer dan 10% zakken de komende jaren, terwijl alle belastingbetalers hiervoor garant staan . Hulde VEH.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. VEH: super en gefeliciteerd! De aanhouder wint.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja echt! Die 2 procent verschil zal voor totale instorting van de woningmarkt leiden! Hele gezinnen op straat! Honger! We moeten banken dwingen om weer 120% te financieren! Spaarders moeten onteigend worden! Paniek! Paniek!  Komt het bij niemand op dat de koers die banken nu zijn ingeslagen wel eens de enige goede zou kunnen zijn? Dat we terug moeten naar minder dan 100% financiering (eigen geld meenemen!), en gewoon alles aflossen in 30 jaar? En dat de woningprijzen zich maar eens naar die nieuwe situatie moeten voegen?

  VEH beklaagt zich met krokodillentranen over de zogenaamde "slopershamer" van de banken en dat zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid ontlopen. Ik ben van mening dat met deze afspraken zij juist de énige zijn die hier hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, al zal dat zeker niet hun primaire drijfveer zijn. Want laten we eens even achteromkijken in de nabije historie. Na de val van Lehman in 2008 en de globale nasleep daarvan riep iedereen dat we het leengedrag en het nemen van financiële risico's door consumenten aan banden moesten leggen. Nu de banken een héél klein stapje verder gaan dan een algemeen geaccepteerde norm (NHG) wordt er opeens moord en brand geschreeuwd. Hypocrieter dan dat vind je het niet....

  Veel beter kan VEH zich eens tot haar achterban wenden, en zich afvragen waarom zij zo halsstarrig vasthouden aan de prijzen uit de gouden tijden van nog geen 5 jaar geleden. Juist de woningeigenaren zetten met dat gedrag de woningmarkt op slot en houden starters buiten de deur. Ik hoor VEH nergens roepen dat woningeigenaren maatschappelijk onverantwoord bezig zijn...

  Ik geef toe dat de voorgaande alinea nogal gechargeerd overkomt, maar het wordt eens tijd dat VEH inziet dat ze zich totaal ongeloofwaardig maakt door telkenmale alleen maar met het belerende vingertje naar anderen te wijzen. Het ontbreekt VEH blijkbaar aan lef om regelmatig een goede visie uit te dragen. VEH weet net als iedereen dat die visie alleen kan bestaan uit volledige herstructurering van de woningmarkt waarbij iedereen zelf betaalt voor zijn woongenot. Dat betekent namelijk een stapje achteruit, en daar wil VEH de vingers niet aan branden... Jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Rob,

  Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen. Maar hier komen ze samen. Jullie hadden altijd al gelijk, maar nu lijkt het erop dat jullie het ook krijgen! Scheurtjes hebben de neiging groter te worden. Heel mooi. Erg bedankt namens heel veel mensen die hiermee geholpen zijn. Ook verkopers van woningen trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal met voorganger eens. Er is geen acceptatie dat de woningmarkt eerst een stap achteruit moet doen voordat zij weer twee stappen vooruit kan zetten. Zolang er geen acceptatie is dat we in een andere tijd leven en daar niet naar wordt gehandeld (ca. 25% dalen in prijs vanaf top in 2008)blijft de markt vast zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goeie actie van VEH! Ik ga naar paribas! Dat rijmt, ik weet het.

  BeantwoordenVerwijderen