vrijdag 2 september 2011

Geknipt en geschoren

Deze week werd ik geknipt en geschoren. Letterlijk. Door een kapper. Binnen drie minuten stond ik met een kortgeschoren hoofd weer buiten. Mijn keuzemogelijkheden waren beperkt tot stand nummer 1, 2 of 3 op de tondeuse. Tsja, wel logisch, vond het gnuivende thuisfront. Want de betreffende kapper maakt nu eenmaal deel uit van een keten die werkt volgens de formule: je komt binnenlopen, je wordt in no-time bewerkt met een tondeuse, je betaalt en moet snel weer doorlopen. Maar goed, daar is de prijs dan ook naar.

Meerwerk
Er zijn echter ook mensen die drie ton besteden en nog steeds niks te vertellen hebben. Gisteren presenteerden wij de resultaten van ons onderzoek naar meerwerk bij nieuwbouwwoningen. Kopers van nieuwbouwwoningen voelen zich vaak geknipt en geschoren. In dit geval door de bouwer. Meer dan de helft van de bouwers verstrekt de lijst met meerwerkopties pas na ondertekening van het koopcontract. En pas dan blijkt dat er maar weinig keus is om de woning op het gewenste eindniveau te krijgen. Tegen hoge prijzen. De koper heeft immers al getekend voor het huis dus de onderhandelingsruimte is gereduceerd tot bijna nul.

Standaard
Er zijn in ons onderzoek voorbeelden voorbij gekomen waarbij ik me afvraag of je überhaupt nog wel van meerwerk mag spreken. In het washok bijbetalen voor een waterleiding en stopcontact!? Vreemd, er zijn denk ik niet veel mensen die nog met een wastobbe aan de slag gaan. Bijbetalen voor stopcontacten laag bij de grond in plaats van midden op de muur!? Ik zeg: biedt woningen standaard met deze vrijwel altijd gewenste voorzieningen aan. Een stap verder denkend zou het fenomeen meerwerk zoals we dat nu kennen binnen afzienbare tijd tot het verleden kunnen behoren. Met nieuwe bouwmethoden kunnen koperswensen meteen worden “ingebakken” tijdens de productie van de bouwonderdelen. Dan bestel je via internet de woning direct naar eigen smaak.

Niet stilzitten
Als je wordt geknipt en geschoren dan moet je stilzitten, zo luidt het spreekwoord. Maar niet in dit geval. We willen de bouwbranche op dit punt blijven volgen en excessen aanpakken. Meld uw ervaringen met meerwerk op meerwerk@eigenhuis.nl Ook de goede ervaringen horen wij overigens graag. Want natuurlijk kan het ook anders. Geen meerwerk, maar een huis naar wens, dat moet de norm worden.

2 opmerkingen:

  1. Er zitten natuurlijk wel 2 kanten aan het verhaal:

    1) Het is goed dat VEH de bouwmaffia in de gaten blijft houden. Pakweg 200 euro vragen om een stopcontactje op een andere hoogte te zetten is regelrechte chantage.
    2) Als je in een restaurant zit, dan kan je je voor een paar tientjes laten verrassen door de kok. Je ziet wel wat er op je bord verschijnt. Voor 3 ton kan je echter beter vooraf op een rijtje hebben wat je krijgt voor je geld. Als je dan dus niet de meerwerklijst hebt voordat je een contract tekent, dan ben je als koper gewoon erg dom bezig. Eigen verantwoordelijkheid!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze blog gaat er van uit dat het een standaard moet worden bepaalde zaken logisch te laten zijn bij de bouw van een woning zodat meerwerk tot het verleden behoort. Persoonlijk denk ik dat het thans meer de standaard is van ontwikkelaars/bouwers om eerst ontwerpen te maken die logisch zijn en hierop dusdanige aanpassingen te plegen in het ontwerp,aldus aanpassingen waarvan je weet als bouwer dat 90 procent van de kopers dit aangepast willen zien. Je kunt dan een woning uitgekleed bouwen voor een lage bouwsom (dus aanbieden voor een lage koopsom). Vervolgens weet je dan ook dat nagenoeg 90 procent op het ontwerp toch aanpassingen wil. Dus je weet dat de meeste kopers toch dat meerwerk willen. De eerste koopsom is aldus laag, echter het door de bouwer/ontwikkelaar veronderstelde meerwerk (welke kopers willen) kan goed ingeschat worden. En voor dat meerwerk zit je aan dezelfde bouwer/ontwikkelaar vast, en voor dat (psychologisch al verondersteelde meerwerk) wordt veel gerekend. Kopers maak je in 1e instantie dus mogelijk een nieuwbouwwoning te kopen en vervolgens (omdat ze inderdaad al getekend hebben voor de koop) komt er onherroepelijk meerwerk bij. Koper kan niet meer terug, wil het (praktisch gewoon logische) meerwerk toch hebben (anders klopt de indeling of logica van de bouw gewoon niet) en moet alsnog veel extra betalen. En daar wordt nu juist aan verdiend. De standaard zou een logisch gebouwd pand moeten zijn maar vanuit de bouwer/ontwikkelaar bezien kan het wel eens logisch zijn bepaalde aspecten van een woning (om meerwerk te creeren) juist niet logisch in te tekenen. De enige logica die kopers zouden moeten hebben is de logica dat een bouwer/ontwikkelaar geld wil verdienen en het aldus niet altijd logisch behoeft te zijn dat alle faciliteiten in een woning op logische wijze ingetekend zijn. Logisch toch ?

    BeantwoordenVerwijderen