maandag 26 september 2011

Parallelle werelden

Bob MaasEr is op dit moment sprake van twee parallelle werelden. Enerzijds is er de woningmarkt die onvermurwbaar op een laag pitje doordraait (met circa 13.000 verkopen per maand) en zich maar in beperkte mate iets aantrekt van wat er in de andere wereld gebeurt. De andere wereld is die van de grote instituties die last hebben van een groot boekhoudprobleem. Vooral overheden en financiële instellingen moeten fors afschrijven en enorme tegenvallers verwerken. Dat betekent bezuinigen: uitgaven omlaag en inkomsten omhoog.

De woningmarkt wordt daar – ondanks haar onvermurwbaarheid – door beïnvloed. De problemen waar de instituties voor staan zijn zo groot, dat daar niet aan valt te ontkomen. Huishoudens merken de gevolgen via het inkomen, de lasten en de waardeontwikkeling van hun eigen woning. Daarnaast zijn financiële instellingen veel voorzichtiger geworden met het uitlenen van geld, wat zeker ook voor de woningmarkt gevolgen heeft.

Stuwmeer aan woonbehoeften
Dit alles zet een rem op de woningmarkt. Er is inmiddels een stuwmeer ontstaan aan onvervulde woonbehoeften die de mensen maar wat graag zouden invullen, maar ze kunnen er niet omheen dat ze voorzichtiger moeten zijn en dat er aan hun financiële polsstok wordt geknaagd. Successievelijk moet de woningmarkt daarom stapjes terugdoen en wordt de dynamiek – die al voor het ontstaan van de crisis niet zo groot was – alsmaar minder. De mensen willen wel kopen, maar in veel gevallen durven en/of kunnen zij niet meer. Ze kijken de kat uit de boom.

Uitvergroot en aangedikt
De vele negatieve berichten over de financiële wereld, de economie en de woningmarkt voeden het gevoel van onzekerheid bij de burgers. Negatieve aspecten worden vaak uitvergroot en aangedikt. Ieder medium duikt er bovenop als zich een volgend drama aftekent op de markten. Dit zet een beeld neer dat bol staat van risico en onzekerheid waarbij de werkelijke feiten meer en meer op de achtergrond raken. Als het vertrouwen eenmaal weg is, doen de feiten er opeens veel minder toe.

Goed wonen is ook wat waard
Mensen moeten echter wonen. Veranderde omstandigheden dwingen hen vaak om te bewegen op de woningmarkt en de wens om invulling te geven aan bepaalde woonbehoefte kan zo sterk zijn, dat zij toch besluiten om te kopen, ondanks alle onzekerheid en twijfels die daarover bestaan. We zien het om ons heen. Er wordt nog steeds gekocht en verkocht, want goed wonen is ook wat waard. Wat je vooral ziet, is dat tweeverdieners hun kans grijpen. Ze kunnen zich meer (risico) veroorloven en maken gebruik van marktomstandigheden die bij een betere situatie in de parallelle wereld bijna ideaal zouden zijn: te koop staande huizen te kust en te keur, prijzen die inmiddels al een stuk lager zijn, een sterk verlaagde overdrachtsbelasting en een hypotheekrente die nog steeds op een aantrekkelijk niveau staat.

Kansen verkennen
Iedereen een koopwoning aanpraten is in de huidige marktsituatie natuurlijk dom. Maar de kans missen om tegen aantrekkelijke condities te wonen zoals je wil, is ook niet slim. Mensen moeten weten wat pro’s en con’s zijn, wat de risico’s zijn en wat ze zich kunnen veroorloven. Wie dat goed in beeld heeft en graag goed wil wonen (wie niet?), zou op dit moment zijn kansen moeten verkennen.

3 opmerkingen:

  1. De mensen zouden inderdaad de kansen kunnen verkennen. Maar wat momenteel goed betaalbaar lijkt kan morgen misschien nog wel beter betaalbaar zijn. Met de inzichten die er nu zijn, zou er van de huizenprijs nog een behoorlijk stuk af kunnen, wil er weer marktwerkig op gaan treden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De marktwerking doet nu ook al zijn werk al is het uiterst langzaam. Het wachten is op het moment dat de vlam in de pan slaat en de huizen prijzen wat sneller gaan zakken. Dat moment komt steeds dichterbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoe luidde de campagne van de NVM ook alweer ruim twee jaar geleden? 7 redenen om nú een huis te kopen. Nu zijn we twee jaar verder en ik denk dat het met de minimale prijsdaling ook nú nog géén tijd is om een huis te kopen. Ik heb geen glazen bol, dus je hoort mij ook niet schreeuwen dat de prijzen 50% gaan zakken (vaak kopers) of andersom "dream on!!!!" (vaak huizenbezitters) maar het is een feit dat de huizen ook nú nog vaak veel te duur zijn. Ben ik voor een vrijstaand huis in Laren met 30% korting ook nú niet nog duur uit? De tijd zal het leren. En die gaat nu tergend langzaam. Ondertussen valt de ene na de andere makelaar om. Het zuur hebben we nu, het zoutzuur komt daarna.

    BeantwoordenVerwijderen