woensdag 28 september 2011

Rondetafelgesprek

De Tweede Kamer heeft een rondetafelgesprek georganiseerd over de Woonvisie van het kabinet. Vertegenwoordigers van betrokken organisaties op de woningmarkt en andere deskundigen zijn uitgenodigd om vanmiddag hun visie op de visie te geven. In twee minuten.

Overdrachtsbelasting
Onderdeel van de Woonvisie het kabinet is de tijdelijke forse verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent. Dat alleen is al een reden om de Woonvisie een zeer warm hart toe te dragen. Meteen na de bekendmaking op 1 juli jongstleden zagen we immers het consumentenvertrouwen in de woningmarkt, zoals gemeten via de Eigen Huis Marktindicator, sterk toenemen. Ook merkten makelaars en hypotheekadviseurs een toenemende interesse van potentiële kopers van woningen.

Banken
Tegelijkertijd is de berichtgeving over onder meer Griekenland, de euro en de overheidsfinanciën in de VS natuurlijk niemand ontgaan. Hetzelfde geldt voor het gedrag van de Nederlandse banken. Terwijl de banken zelf mede debet zijn aan de crisis waarin we nu zitten, en ondanks alle staatssteun die zij hebben ontvangen, vertonen zij in geen enkel opzicht het 'maatschappelijk verantwoord gedrag' dat je nu van ze zou verwachten. Ze schromen er bijvoorbeeld niet voor potentiële huizenkopers de duimschroeven onnodig strak aan te draaien door steeds hogere eisen te stellen voor het verkrijgen van een hypotheek. Zij lopen daarmee een ontluikend herstel van de woningmarkt hinderlijk in de weg. Daar gaat Vereniging Eigen Huis de Kamerleden tijdens de hoorzitting dus nog maar eens nadrukkelijk op wijzen.

Pleidooi
Het pleidooi van Vereniging Eigen Huis bestaat uit vier punten. Het moet kort, want we hebben twee minuten.

1) De overheid moet zekerheid bieden en vertrouwen geven. Het kabinet heeft er daarom zeer goed aan gedaan de overdrachtsbelasting tijdelijk fors te verlagen. Anders zou de woningmarkt er nu nog slechter voorstaan. Belangrijk is ook dat de verhoogde kostengrens voor hypotheken die in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voorlopig gehandhaafd blijft op 350.000 euro. Een verlaging tot de oude grens van 265.000 euro, zoals voorzien aan het eind van dit jaar, zou op een heel slecht moment komen.

2) De overheid moet de banken verbieden concurrentiebeperkende afspraken te maken die de NHG buiten spel zetten. Met uitzondering van de bank BNP Paribas hebben banken en verzekeraars collectief besloten de NHG-regels niet toe te passen op NHG-hypotheken. Dit hindert starters en mensen met een laag inkomen om een woning aan te schaffen. Terwijl de NHG dé norm is voor veilig en verantwoord lenen.

3) Tweeverdieners worden bij het aangaan van een hypotheek achtergesteld op huishoudens waarbij één partner het inkomen verdient. Met 2 x 20.000 euro inkomen kun je tienduizenden euro's minder hypotheek krijgen dan met 1 x 40.000 euro inkomen. En niemand die duidelijk kan aangeven waarom. Hieraan moet dus een einde komen.

4) Banken zijn niet of nauwelijks bereid hypotheken te verstrekken aan zelfstandigen en flexwerkers. Terwijl een flexibele arbeidsmarkt goed is voor de economie en de baan voor het leven langzamerhand een illusie is geworden. Banken moeten met andere woorden met hun tijd meegaan. Voor innoverende producten op dat punt moet ook ruimte worden gelaten door de nu wel heel streng optredende banktoezichthouders.

Twee minuten
Al deze punten kunnen verder worden uitgewerkt. Maar niet in twee minuten. En dat is de tijd die Vereniging Eigen Huis vandaag heeft bij het rondetafelgesprek. Snel praten dan maar.

16 opmerkingen:

 1. Jullie van de VEH zijn er vooral om de belangen van huizenbezitters te behartigen. Nieuwkomers hebben helemaal geen belang bij nog grotere schuldenlasten. Ik neem aan dat de VEH dat heel goed begrijpt maar jullie achterban blijft vasthouden aan te hoge prijzen voor hun 'belegging'. Ik denk dat de VEH zich hiermee juist minder relevant maakt voor nu en later, denk daar maar eens goed over na.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Rob,

  Volgens mij, ik kan het mis hebben, ga je hier wel erg kort door de bocht. Laat ik eens wat punten beetpakken. Je schrijft:

  "Terwijl de banken zelf mede debet zijn aan de crisis waarin we nu zitten, en ondanks alle staatssteun die zij hebben ontvangen, vertonen zij in geen enkel opzicht het 'maatschappelijk verantwoord gedrag' dat je nu van ze zou verwachten. Ze schromen er bijvoorbeeld niet voor potentiële huizenkopers de duimschroeven onnodig strak aan te draaien door steeds hogere eisen te stellen voor het verkrijgen van een hypotheek."

  Die hele crisis was juist ontstaan door overkreditering, en nu vinden jullie het opeens maatschappelijk verantwoord gedrag om kredietregels weer op te rekken? Dat de strengere regels de woningmarkt niet helpen is een feit, maar draai de zaken nu niet opeens om!

  De punten:

  ad 1) "Een verlaging tot de oude grens van 265.000 euro, zoals voorzien aan het eind van dit jaar, zou op een heel slecht moment komen."

  Waarom? De woningprijzen zijn gedaald en blijven dalen. Een verlaging van de NHG grens zou alleen maar betekenen dat NHG in de pas blijft lopen met de doelgroep.

  ad 2) "Met uitzondering van de bank BNP Paribas hebben banken en verzekeraars collectief besloten de NHG-regels niet toe te passen op NHG-hypotheken."

  Naar mijn mening een volledig verkeerde voorstelling van zaken. Banken en verzekeraars hebben besloten dat er minder kan worden geleend dan de NHG-norm (waar banken in principe niets mee te maken hebben!), maar als je dan tot een hypotheek komt dan kan die gewoon onder NHG-voorwaarden worden afgesloten!

  ad 3) Stellen met 2 maal 20.000 euro vallen grotendeels in het 33% belastingtarief en de hypotheekrenteaftrek (HRA) is daar op gebaseerd. Stellen met 1 maal 40.000 euro vallen in het 42% tarief en krijgen daarmee dus pakweg een kwart méér terug via HRA. Als je dat even terug rekent betekent het dat je met 1 maal 40.000 euro 16% meer kan lenen om dezelfde netto-last te hebben als bij 2 maal 20.000 euro.

  Dat is alvast een deel van de verklaring (uit m'n eigen duim gezogen...).

  Verdere interessante info trouwens te vinden in:

  http://www.dnb.nl/binaries/Risico%20op%20de%20hypotheekmarkt_tcm46-222059.pdf

  vanaf pagina 16. Al is niet duidelijk wat de relatie is tussen 'één volwassene' en 'één inkomen'.

  Laat ik tot slot nog eens een oude kow uit de sloot trekken: je blog is ook deze keer weer geheel gericht op het "naar de markt duwen" van de financiële instellingen en overheid. Iedereen moet er maar aan meewerken om de huidige woningmarkt in z'n huidige staat op poten te helpen. Ik kan je verzekeren: dat gaat niet gebeuren, hoeveel miljarden we ook gaan verspillen aan dat zwarte gat. We kunnen beter inzetten op een totale hervorming van de woningmarkt zelf en de marktwerking z'n werk laten doen. Vertel nog eens iets over de plannen van VEH op dit vlak. Ah toe? Het is alweer zolang geleden...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Rob,

  Helaas, bovenstaande zienswijze is voor ons genoeg reden om het lidmaatschap nu maar op te zeggen.

  Een startende koper

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook een starter. En als starter zit ik ook totaal niet te wachten op bovenstaande maatregelen.

  Ik kan me voorstellen dat huizenbezitters hier wel wat aan hebben; minder kans op waarde daling. Maar een VEH heeft toch ook enige mate van maatschappelijke verantwoordelijkheid?

  Ik vraag me dan af: heeft VEH wel eens gehoord van de oorzaken van de kredietcrisis?? Je kunt de grootste hypotheekschuld van de wereld toch niet doorschuiven naar de volgende generatie en ondertussen deze maar verder op pompen. Dit is echt absurd. Wij zitten nu ook af te vragen of met dit soort korte termijn visies, wij ook nog gebruik gaan maken van de diensten van VEH.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Rob, wat een irritant mannetje ben je door anderen niet uit te laten praten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Pauw en Witteman gezien wat een drammerig mannetje ben jij om je mening zo te verkondigen, ik geef de banken groot gelijk om geen onnodige risico s te nemen in deze tijden van recessie,over de vraag of de huizen te duur zijn gaf je geen eerlijk en oprecht antwoord, ik heb wel in de gaten dat de VEH er alleen is voor de huizenbezitters en niet voor de kopers die in deze markt waar de verkopers en de makelaars weigeren hun prijzen
  radicaal te laten zakken maar gelukkig hoop ik maar dat de markt zijn werking zal doen en de prijzen naar beneden brengt en betaalbaar wordt voor toekomstige kopers.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat wel opviel wat dat Rob er echt niets van snap, zoals tijdens gesprek bij Paul en Witteman.
  Hij zat daar meer al de tussenpersoon die zelf graag hypotheken verkoopt, als deskundige.
  Ik heb er spijt van dat ik jaren lang mensen heb geadviseerd lid te worden van de vereniging eigen huis.
  Het is puur een club geworden die niet meer voor zijn leden opkomt, wat dat betreft kunnen ze zo mee doen met de vakbnden.
  Als je wat wil doen kom met een plan en niet met kritiek zonder dat je zelf een oplossing hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De mening van een lobbyman is voor mij niet relevant.Hij blaat als een hypotheekverkoper wiens goedmijntje is opgedroogd.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Is de VEH nu hélémaal afgedwaald? Ik zie alleen wat ze NIET doen, waar ze NIET zijn... ik hoor alleen wat ze NIET zeggen. Tijd om het lidmaatschap op te zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De huizenmarktzeepbel is definitief evident aanwezig. Roepen om nog meer leencapaciteit is zinloos, de banken weten die al omdat zij al fors aan het afschrijven zijn. De VEH snapt dat kennelijk nog niet? De komende jaren zullen we alleen maar dalende prijzen en een dalende leencapaciteit blijven waarnemen. Dit is het gevolg van jarenlang kredietgroei tegen veel te lage rentetarieven en het oprekken van de financieringsvoorwaarden. Zoals bij ieder feestje waar iedereen zich te goed heeft gedaan aan alle stimulerende middelen volgt nu de kater, cheers...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel goed gedaan bij pauw & witteman! Wat een arrogante blaaskaak namens de banken! Ik ben blij dat VEH voor ons als starters opkomt tegen de banken die alleen maar winst willen maken en de klant links laten liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het lijkt net alsof merendeel van de bovenstaande reaguurders willen forceren dat de woningmarkt op korte termijn klapt, met alle gevolgen voor de werkgelegenheid etc etc... Niemand bij gebaat lijkt me...

  Aan punt 1 en 2 heeft VEH zeerzeker ten goede aan bijgedragen, omgeacht sommige bovenstaande reacties.

  punt 3 : Ik was altijd in de veronderstelling dat de stelling van pythagoras in werking trad. Waar zover ik dacht te weten wel een logische gedachtegang achter zat, namelijk : Mannetje² + Vrouwtje² = Kindje². Blijkbaar niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Meneer de voorzitter, ik ben het geheel met de vorige twee sprekers eens. Ik heb Pauw & Witteman op uitzending gemist gezien. De bankenman kraamde de hele tijd met een Staalen gezicht clichés uit om maar niet in te hoeven gaan op de zaak zelve. Uitermate irritant. Dat de banken zich door zo'n leeghoofd laten vertegenwoordigen zegt genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het lijkt me een ondankbare taak om voor vereniging eigen huis te werken. Je hebt het beste voor met de kopers en starters, maar je krijgt altijd kritiek van mensen met andere belangen zoals banken (gaan voor winst en bonussen) en jaloerse huurders (die kopers graag onderuit zien gaan). Hoi vol, veh!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vertrouw Boele Staal niet op zijn blauwe ogen, maar zijn betoog bij P&W geeft aan dat de banken niet langer bereid zijn de huizenmarkt zeepbel te financieren. Het sentiment bij de koper is om, nu de markt nog, dat is echter enkele een kwestie van tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Cora:

  De koers van VEH is duidelijk: ze hebben het beste voor met de huidige woningbezitters en niet anders. Kopers, en vooral starters, hebben er niets aan als ze zich tot hun wenkbrauwen in de schulden moeten steken omdat VEH maar blijft lobbyen voor ruimere financieringsgrenzen, starterssubsidies etc zonder dat VEH er blijkt van geeft de zaken fundamenteel op poten te willen zetten. Alles ten faveure van het in stand houden van de waarde van huidige bezitters!

  BeantwoordenVerwijderen