maandag 12 september 2011

Verbruik omlaag - Prijs omhoog

Graaddagen
Deze week ontving ik digitaal mijn jaarlijkse energierekening. Het eerste wat ik dan doe is naar het eindbedrag kijken. Vervolgens kijk ik naar het jaarverbruik (gas en elektra), om te zien hoeveel bij ons thuis verbruikt is ten opzichte van het voorgaande jaar. Niet dat je dat één op één kunt vergelijken, hoor. Voor een exacte vergelijking moet je het verbruik over een bepaalde periode met het aantal graaddagen over die periode berekenen. Het aantal graaddagen is het verschil tussen de temperatuur in huis en de gemiddelde buitentemperatuur over een bepaalde periode. Hier zijn graaddagencalculators voor. Na een korte check blijkt gelukkig dat bij ons thuis het afgelopen jaar minder gas verbruikt is dan het jaar daarvoor. Dat moet haast wel door die nieuwe HR-ketel komen!

Gasverbruik gehalveerd in 30 jaar
Niet alleen bij mij thuis is het verbruik gedaald. Uit een onlangs verschenen rapport van brancheorganisaties Energie-Nederland en Netbeheer Nederland blijkt dat het gasverbruik in Nederland in 30 jaar gehalveerd is. Dit is te verklaren aangezien steeds meer oude ketels worden ingeleverd voor hoogrendementsketels, steeds meer energiezuinige woningen worden gebouwd en ook steeds meer bestaande woningen worden voorzien van isolatiemateriaal en isolerende beglazing.

Afname door A-labels
Het elektraverbruik, zo blijkt uit hetzelfde rapport is tot 2008 gestaag gegroeid, door een toename van huishoudelijke apparaten. Maar sinds 2008 neemt ook dat verbruik af. Volgens het rapport komt dat voornamelijk door steeds meer energiezuinige apparatuur (bijvoorbeeld met een A-label). Maar ook het uitfaseren van de gloeilamp zal een steentje bijdragen aan het terugdringen van het elektraverbruik.

Stijgende prijzen
Leuk dat dalende verbruik. Maar voelen we dat ook in onze portemonnee? Uit cijfers van het CBS blijkt dat de reële prijs voor aardgas de afgelopen 4 decennia met 2,3% per jaar gestegen is en van elektriciteit 0,7% per jaar. Deze cijfers kunnen worden opgevat als een conservatieve inschatting. Zouden we de periode 1990-2010 in beschouwing nemen, dan vinden we aanzienlijk hogere stijgingspercentages van 4,2% voor aardgas en 4,5% voor elektriciteit. Het CBS gaat in haar berekeningen ervan uit dat deze trend wordt voortgezet en dat de prijs voor gas in de toekomst harder zal stijgen dan voor elektra.

Een goede reden
Kortom, heel goed dat we met zijn allen minder energie zijn gaan verbruiken. Maar de energierekening is niet evenredig verminderd. Die zal in verhouding tot het verbruik alleen maar hoger worden. Een goede reden dus om energiebesparende maatregelen te treffen of zelf energie op te gaan wekken door bijvoorbeeld te investeren in zonnepanelen of warmtepompen.

3 opmerkingen:

 1. Aardgasverbruik gehalveerd; de reele prijs is verdubbeld. Energierekening ongeveer gelijk gebleven? Vergeet het maar. De zgn. energieschaarste is de beste marketingtruc van de laatste jaren en heeft er toe geleid dat mensen zonder veel morren extra betalen. Heel raar om dan te zien dat in Qatar nieuwe gasvelden in productie worden genomen waarvoor men de grootste tankervloot tot nog toe bouwt en dan nog kan men 150 jaar vooruit..... En dit is maar een voorbeeld. Hoezo schaars?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn ouders zeiden vroeger al(in de jaren 1960) zuinig stoken voor voor een lagere energie rekebing heeft geen zin.
  Want de overheden (toen waren nutsbedrijven veelal nog van overheden) blijven toch geld nodig hebben, dus maken ze het hoe dan ook (nu met energie belastingen) duurder.

  Groet MAC

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook nu blijft het energieverbruik nog dalen. De afgelopen 8 maanden is deze blijven dalen tot een jaar verbruik van ruim 104 duizen TWh. http://www.goedkoopste-energieleverancier.nl/component/content/article/99-elektriciteitsverbruik-voor-achtste-maand-op-rij-gedaald

  BeantwoordenVerwijderen