woensdag 19 oktober 2011

Wie biedt!

De Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis is in oktober alweer voor de zesde keer van start gegaan. Met deze actie heeft de vereniging al veel consumenten geholpen om over te stappen naar een gunstig energiecontract waarbij de stroom ook nog eens groen is. Met trots heb ik mijn omgeving bij iedere collectieve inkoop aangespoord om mee te doen. Alleen bij de laatste inkoop, afgelopen voorjaar, liep het anders dan verwacht.

Tegenvaller
Er schreven zich maar liefst 65.000 huishoudens vrijblijvend in. Een heel mooi aantal. Ook ik had mijn vrienden alweer geattendeerd om tijdig in te schrijven. Maar algauw hoorde ik van een vriend dat het aanbod dat voor het eenjarige en driejarige contract werd gedaan, door de winnaar Energie:Direct, bij hem bleek tegen te vallen. Ik was behoorlijk ontsteld. Dit beeld was ook te zien bij het aantal daadwerkelijke overstappers onder de 65.000 inschrijvers. Er stapten ‘maar’ 11.000 huishoudens daadwerkelijk over naar een andere leverancier. Dat is weinig ten opzichte van de vorige acties.

Verklaring
Hoe gunstig het winnende bod uit de Collectieve Inkoop Energie is, is natuurlijk ‘situationeel afhankelijk’. Daarmee bedoel ik dat het afhangt van de individuele omstandigheden van de overstappers. Maar de gestegen energieprijzen hebben vrijwel zeker een rol gespeeld bij het gematigd aantal overstappers bij onze actie dit voorjaar. Inschrijvers kregen hierdoor het idee dat het winnende bod niet zo gunstig was ten opzichte van hun energiekosten bij de leverancier waar zij klant waren. De olieprijs fluctueerde in die periode ook nog eens sterk. Dit heeft denk ik ook bijgedragen aan een afwachtende houding onder de oorspronkelijke inschrijvers. Daarnaast had een behoorlijk aantal inschrijvers nog een gunstig contract voor bepaalde tijd waarbij de tarieven over een langere periode vaststonden. Mede natuurlijk het gevolg van onze vorige collectieve inkoopacties. Overstappen leverde voor deze groep geen of niet genoeg financieel voordeel op.

Dalende gasprijs
Ook nu is het weer spannend: wat gaan de leveranciers begin november voor een aanbod doen? Analisten verwachten dat de gasprijzen tot eind dit jaar zullen blijven dalen. De prijsdaling wordt volgens hen in de eerste plaats veroorzaakt doordat er in West Europa een overaanbod van gas is. Ook neemt de industrie in Europa minder gas en stroom af dan vorig jaar. De gemiddelde prijs van de vijf beste aanbiedingen van energiebedrijven is in de afgelopen twee weken gedaald van €1650 naar €1590 per jaar (bron: Energieprijzenvergelijker). Daarmee komt het prijspeil uit op dat van 2005. De gemiddelde Nederlander betaalt momenteel ongeveer €1925 per jaar voor gas en stroom. Volgens toezichthouder NMa zou ruim een kwart van de consumenten op het punt staan over te stappen naar een andere leverancier. Inmiddels hebben zich al bijna 45.000 mensen vrijblijvend ingeschreven voor onze actie die sinds kort van start is gegaan. Ik ben benieuwd of het winnende aanbod dit keer voor meer mensen overtuigend is. Doet u ook mee? Inschrijven verplicht u tot niets. En wie weet welk voordeel er voor u uitrolt!

3 opmerkingen:

 1. Ik denk dat overstappen alleen gunstig is als je een eenmalig korting krijgt. Ik wissel zelf ieder jaar van leverancier om zo een eenmalige korting van tussen de 100 en 200 euro te pakken. De overige kortingen zijn zo marginaal dat het meestal niet loont om de overstap te maken.
  Ga vooral niet in op aanbiedingen waarbij je de lasten jarenlang vast kan zetten, zodra de energiebedrijven hiermee beginnen te adverteren weet je dat de prijzen gaan dalen of op zijn minst stabiel blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijkende puur naar het olieprijsverloop kan een gemiddelde energietariefstijging voor huishoudens worden geschat op gemiddeld 8%. Al is de olieprijs niet de enige factor die invloed op de energierekening heeft. Het zou me dan ook niets verbazen als de grote energieleveranciers dit olieprijsverloop gewoon gaan aanhouden voor hun tariefwijziging (zo zijn ze wel), ondanks neveneffecten zoals bijvoorbeeld de gasvoorraden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed artikel. Vaker dit soort artikelen plaatsen! VEH kent inmiddels wel de visies van een aantal reageerders aangaande huizenmarkt. Uit die discussie gaan we toch niet komen (vrees ik).

  BeantwoordenVerwijderen