woensdag 2 november 2011

Kunt u bouwen op uw bouwer?

Vereniging Eigen Huis is 37 jaar geleden opgericht omdat er ook iemand aan úw kant moet staan. Tot die tijd stond u er als eigenwoningbezitter veelal helemaal alleen voor. Bijvoorbeeld vis-à-vis de makelaar. Natuurlijk kon u zich terecht afvragen wat een makelaar eigenlijk maakt, maar u kon er simpelweg niet omheen als u een woning zocht of verkocht. En daarmee evenmin om de dubbele courtage die makelaars toen nog in rekening brachten (aan verkopers én kopers). Zo waren er meer beroepsgroepen waarbij u als eigenwoningbezitter bij elke ontmoeting uw vingers moest natellen.

Opleveringskeuring
Bouwers hebben zich vanaf dag één in de warme belangstelling van Vereniging Eigen Huis mogen verheugen. Bij de oprichting medio jaren ’70 was het heel gebruikelijk dat u de sleutel van uw nieuwbouwwoning pas in handen kreeg nadat u had verklaard dat de woning geheel in orde was én nadat u de woning volledig had betaald. Daarna was de bouwer vertrokken. En een knappe jongen die hem dan nog terug kreeg om gebreken te herstellen. Door toedoen van Vereniging Eigen Huis is het tegenwoordig volledig geaccepteerd dat u uw woning bij de oplevering laat keuren . Ook heeft Vereniging Eigen Huis bereikt dat u 5 procent van de aanneemsom mag achterhouden totdat duidelijk is dat de woning geheel in orde is. En er zijn garantieregelingen vastgesteld om gebreken die dan toch nog opdoemen, te laten herstellen.

Eigen Huis Magazine
In Eigen Huis Magazine van november, dat binnenkort bij al onze leden op de deurmat valt, besteden we veel aandacht aan de ergernissen die oplevergebreken kunnen opleveren. Oplevergebreken variëren van krasjes op ruiten, via betonvloeren die niet volledig zijn uitgehard, tot een radiator die zo onhandig is geplaatst dat de vaatwasser niet open kan. Het aantal oplevergebreken lag in 2010 op gemiddeld bijna 15 per woning.

Zeventigplussers
In onze database zijn we daarnaast op zoek gegaan naar woningen met extreem veel oplevergebreken. In Eigen Huis Magazine leest u over een tweetal projecten waar tijdens een Eigen Huis Opleveringskeuring meer dan zeventig gebreken zijn geconstateerd. “Het had niet mogen gebeuren,” aldus de ontwikkelaar van één van deze projecten. Dat klopt. Maar het gebeurt wel. En dan is het toch goed dat u weet dat er ook iemand aan úw kant staat.

5 opmerkingen:

 1. Een paar gebreken, daarvan zou ik zeggen "kan gebeuren". Beschadiginkje, iets over het hoofd gezien, dat soort dingen. Wat ik veel kwalijker vind zijn regelrechte ontwerpfouten. Een voorbeeldje: bij ons thuis (overigens een huurhut) kan van de koelkast de rechter groentela niet worden uitgetrokken omdat de deur niet ver genoeg open kan (muurtje staat in de weg). Ook heb je slechts een brievenbusopening voor de bovenste lade van het vriesvak beneden (er kan geen halfje brood in zonder de hele la eruit te trekken), omdat de opbouwdeur van de koeling erboven in de weg zit.

  Het lijkt een onbenullig voorbeeld, maar het is niet op te lossen.

  En een zware dubbele deur naar de tuin wordt open gehouden met een haakje en een oogje die bij het kleinste beetje wind al kapot buigen. Ik heb er zelf maar een op een plaat gelast oog en karabijnhaak op gemaakt, stormvast...

  Dan denk ik: "worden hiervoor nou al die dure 'professionals' betaald?"

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weet VEH eindelijk een wetenschapper te vinden die in hun straatje predict, blijken we vraagtekens te moeten zetten bij diens onafhankelijkheid: http://www.ftm.nl/original/de-vastgoedprofessor-en-zijn-belangenconflicten.aspx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @2: Op zn zachtst gesproken mag je hier spreken van een schandaal. Hopelijk wordt door meer media hier aandacht aan gegeven.

  Door de politiek zijn maatregelen genomen die zogenaamd goed waren volgens deze professor. VEH ging blindelings deze professor volgen. Echter, echte onafhankelijke economen wisten dat de beperking van de overdrachtsbelasting niet zijn doel ging bereiken. Dit is nu ook gebleken. We zitten nu wil met een enorme hap aan gemiste belastinginkomsten en een maatregel die niet zijn effect heeft gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben benieuwd naar het magazine, interessant thema!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. aanvullend op @2 : ‘Geloof niet alles wat je leest en hoort’, zei bob maas nog een paar blogs terug. Deze opmerking geldt ook voor de uitlatingen van deze professor en plaatst e.e.a. toch wel in een ander perspectief.

  BeantwoordenVerwijderen