vrijdag 23 december 2011

Koers houden

Dinsdagavond keek ik naar College Tour, waar per aflevering een prominent persoon wordt geïnterviewd door Twan Huys bijgestaan door vele studenten die kritische en gewaagde vragen stellen. Dit keer was premier Mark Rutte te gast. Het was een interessant, vermakelijk interview. Onder andere de wijze van regeren kwam aan bod, waarop de premier aangaf dat hij vasthoudt aan zijn koers, openstaat voor adviezen en kritiek, maar zich niet af laat leiden. Ook de transparantie rond de benoeming van oud-minister Donner als vicevoorzitter voor de Raad van State werd op ludieke wijze besproken.

De goede dingen er uit halen
Als we het hebben over koers vasthouden, dan doet me dat ook denken aan Donner ten aanzien van het energielabel. Toen hij vorige week nog minister was, heeft hij snel nog even een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer aangeboden. Daarbij heeft hij het advies van zijn huidige werkgever, de Raad van State, totaal genegeerd. Over koershouden en je niet af laten leiden gesproken. In sommige gevallen lijkt het me zinvol om bepaalde adviezen wel serieus te nemen. Openstaan voor kritiek en er de goede dingen uit halen. Dat laatste heeft Donner achterwege gelaten.

Praktisch hetzelfde
Het vorige voorstel van de minister met betrekking tot het energielabel was om woningen zonder energielabel bij verkoop niet in te laten schrijven bij het Kadaster. Het huidige voorstel heeft hij op papier iets gewijzigd. Namelijk zonder energielabel mag de notaris bij verkoop van de woning de akte niet afhandelen. De blokkade op de overdracht van een woning bij verkoop is daarmee iets naar voren geschoven, maar praktisch gezien verandert er niets. Zonder energielabel kan per 2013 op het laatste moment de overdracht van de woning bij verkoop niet doorgaan.

Betere en passendere alternatieven
Al eerder heeft Vereniging Eigen Huis geroepen dat een woning zonder label onverkoopbaar maken een buitenproportionele sanctie is. Ook met het huidige voorstel blijft dit het geval. Wij zullen de Tweede Kamer daarom nogmaals betere en passendere alternatieven aandragen, want die zijn er. Door middel van een gratis basislabel, op basis van standaardkenmerken van de woning, kan iedere bewoner in Nederland bewust worden gemaakt van de energie(on)zuinigheid van zijn woning. Bewoners die willen aantonen dat hun woning een beter label heeft dan het basislabel, dienen zelf het initiatief te nemen om een beter label aan te schaffen. Daarnaast kan de overheid prima handhavend optreden door middel van bestuursdwang. Hier bestaat al lang wetgeving voor, alleen heeft oud-minister Donner deze niet benut.

Richting de Tweede Kamer zullen ook wij koers houden met de betere en passendere alternatieven!

Ik hoop dat de Kamer, anders dan Donner, wel openstaat voor adviezen en kritiek en er de goede dingen uit haalt.

4 opmerkingen:

 1. Wat is nu het probleem ? Ieder woning kan gewoon een energielabel krijgen, als deze betiteld is met een G is dat jammer, maar je weet wel waar je aan toe bent. Zodoende krijg je een prachtig, transparant en goed werkend model voor een inschatting aan energiekosten. Hulde voor Donner

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarom deze ongehoorzaamheid? Een koper wil weten wat hij koopt. Kopes hebben ook rechten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dhr. Donner kan wel zoveel willen afdwingen op het gebied van het energielabel maar moet dan ook het lef hebben om daarvoor om een landelijk tarief vast te stellen dat ook voor de laagste inkomens betaalbaar blijft en niet door de zogenaamde marktwerking bepaald moet worden.
  Tevens kan men een energiezuinige woning hebben, maar dit zegt niets over het stookgedrag van de bewoners, dit verschilt namelijk per leeftijdsgroep en opvoeding.

  een praktiserende bouwkundige.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ 17:12 dat is correct, echter het is wel handig als je weet dat je een energieverslinder bent dat je niet een woning betrekt met het label G. Ondanks je gedrag omtrent energie zal je in elk geval energie besparen als je in een A label woning zit ten opzichte van een G label woning (Bij zelfde specificaties, inhoud, WOC etc)

  BeantwoordenVerwijderen