woensdag 11 januari 2012

Makelaars en criminelen

Overweegt u uw woning (tijdelijk) te verhuren? Dan is het goed te beseffen dat achter schijnbaar nette huurders nietsontziende criminelen kunnen schuilgaan. Ongeschoren sujetten die uw woning maar om één reden willen huren, namelijk om er een wietplantage in te stichten. En als de criminelen allang weer hun hielen hebben gelicht, zit u met de schade. Variërend van fysieke beschadigingen tot een enorme elektriciteitsrekening. Voor wie op twitter @woonfraude of @verhuurveilig volgt, is dit al geen nieuws meer. En mede door hun toedoen hebben ook de traditionele media er inmiddels de nodige aandacht aan besteed.

Beklaagdenbank
In de nieuwsberichten zitten overigens niet zozeer de criminele huurders in de beklaagdenbank, als wel de verhuurmakelaars, die kennelijk onvoldoende voorzorgsmaatregelen in acht hebben genomen om de criminelen buiten de poort te houden. De identiteit van de huurders is dan bijvoorbeeld niet voldoende gecheckt, waardoor zij anoniem en ongestraft hun slag kunnen slaan.

Titelbescherming
In de discussie over hoe dit onheil te bestrijden wordt inmiddels gepleit voor een landelijk keurmerk voor verhuurmakelaars. En zelfs voor het wettelijk beschermen van de titel 'makelaar'. Dit gaat Vereniging Eigen Huis drie stappen te snel. Niet voor niets is de titelbescherming tien jaar geleden afgeschaft, mede ter bevordering van de concurrentie tussen makelaars. Vereniging Eigen Huis vindt dat in eerste instantie niet de wetgever, maar de makelaarsbranche zelf aan zet is. Van de brancheorganisaties mag worden verwacht dat zij er - via opleiding en opvoeding - voor zorgen dat de deskundigheid en integriteit van hun leden boven elke twijfel verheven is. Inclusief de vaardigheden en alertheid om huurders met snode plannen tijdig te ontmaskeren. Op de verhuurmarkt kunnen deze deskundige makelaars zich vervolgens positief onderscheiden van niet bij een brancheorganisatie aangeloten collega's.

Gewaarschuwd
Hoe staat het met de deskundigheid van makelaars als het gaat om het weren van foute huurders? "Nu schiet die deskundigheid soms nog tekort, maar de makelaarsorganisaties zijn er wel al druk mee bezig,” aldus een collega van mij die het kan weten. Vereniging Eigen Huis moedigt de makelaarsorganisaties daarom aan meer tempo te maken. Tot die tijd - maar vermoedelijk ook daarna - is het zaak dat u als potentiële verhuurder ook zelf uw ogen en oren open houdt. Op de site van Vereniging Eigen Huis treft u hiervoor enkele tips aan. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Commentaar op deze blog is mogelijk via www.eigenhuis.nl/blog of op twitter (@rob_mulder).

12 opmerkingen:

 1. Foute huurders zoeken veelal hun heil bij foute en niet zelden 'vrije' makelaars die niet zijn aangesloten bij welke branchevereniging danook.

  Het afschaffen van titel en eed in 2001 heeft niet alleen maar zegeningen gebracht.

  De bestaande drie brancheverenigingen doen veel aan opleiding en opvoeding om ervoor te zorgen, dat de deskundigheid en integriteit van hun leden boven elke twijfel verheven is, ook op het gebied van huur en verhuur.

  Voor mij geen extra diffuus keurmerk en/of certificering, dat door de buitenwacht niet wordt herkend en/of erkend.

  Ik pleit al langer voor een wettelijk geregeld vergunningensysteem voor alle actoren binnen het vastgoed, een wettelijk geregeld tuchtrecht en een Autoriteit Vastgoed Markten (AVM), welke toezicht houdt op het brede terrein van vastgoed en alle hierin werkzame actoren.

  Waarom wel een AFM, OPTA en NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) en geen toezichthouder op de eerste levens- en zakelijke behoefte, namelijk: een dak boven het hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Foute Huurders weten vaak heel goed bij welke (verhuur)makelaars ze moeten zijn. De tamtam in de kroeg doet wonderen.

   Verwijderen
 2. Beste Rob, ga je hier niet voorbij aan de bron? Namelijk de consument die, enigszins in het nauw, gekke sprongen gaat maken en alles maar gelooft wat een 'makelaar' hem/haar verteld?

  Zit hier niet ook een beetje zorgplicht van de consument zelf bij? Natuurlijk zal de branche er ook alles aan moeten doen om dit te voorkomen. Maar zoals Frits keurig verwoord, vaak zijn die foute verhurende makelaars niet aangesloten bij een branchevereniging. Vrije vogels.

  Dat is mede één van de redenen waarom ik vorig jaar de vergelijkingssite voor makelaars ben gestart, zodat die rotte appels in de makelaardij herkenbaar(der) worden zodat de consument minder risico loopt.

  Voordat je op vakantie gaat kijk je toch ook even op zoover? Nou, voordat je met een makelaar in zee gaat kijk dan even op http://WieIsDeBesteMakelaar.nl.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Han Tuttel,

  Leuk en aardig die WIDBM maar heel veel gedupeerde verhuurders kennen deze site niet eens.
  De makelaar zal een gedupeerde verhuurder ook niet aanmoedigen om een reactie te plaatsen. Waarschijnlijk wordt dit alleen aan zeer tevreden klanten gevraagd.

  Probleem ligt voornamelijk bij de vrije makelaars maar sommige bij de branche aangesloten makelaars maken er ook een potje van.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Na het lezen van dit stuk krijg ik direct behoefte om te reageren.

  Om te beginnen de titel van dit blog, erg jammer dat makelaars in eenzelfde zin worden genoemd als criminelen.

  Ik ben het met bovenstaande heren eens, niet zelden worden woningen verhuurd door bemiddelaars die op generlei wijze zijn aangesloten bij een branche organisatie. Sterker nog, het is de normale praktijk dat de huurder de rekening van de verhuurmakelaar betaalt!

  Ik, als NVM Makelaars, mag maar 1 heer dienen en zal dus betaald worden door de verhuurder, wiens belangen ik ook ten alle tijden zo goed mogelijk behartig. Niet zelden kiest een consument, om ogenschijnlijk in eerste instantie geld te besparen voor een bemiddelaar en niet voor de bijv. NVM Makelaar. Achteraf is de consument vaak duurder uit, want de verhuurbemiddelaar schuilt zich dan achter het feit dat ze alleen bemiddelen bij het tot stand komen van de huurovereenkomst.

  Tot slot, persoonlijk denk ik niet dat de "tips" die Vereniging Eigen Huis in dit stuk noemt afdoende zijn om een foute huurder te ontdekken. Hierbij zal mensenkennis en aandacht voor de huurder een belangrijke rol spelen, ook van de verhuurder zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het erg zorgelijk dat een VEH, die de belangen van huiseigenaren behartigt, de "tips" niet zorgvuldiger heeft opgesteld. Met deze tips zal het probleem iets verminderen maar de controle moet natuurlijk veel beter als wat VEH hier omschrijft !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De NVM heeft voor haar leden duidelijke richtlijnen opgesteld ten aanzien van veel wat samenhangt met de (tijdelijke) verhuur van woonruimte.

  http://www.nvm.nl/~/media/NVMPortal/Downloads/Actueel/Dossiers/Tijdelijke%20verhuur/Samenvatting%20tijdelijke%20verhuur.ashx

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jammer hoor de titel boven het Blog.

  Al de punten uit tips, en nog meer worden, standaard gecheked bij de potentiële huurder. Er wordt een ontmoeting geregeld tussen eigenaar/verhuurder en de potentiële huurder.

  En dan nog. 2x in 1 jaar in hetzelfde rijtje spiksplinter nieuwe woningen. Zelfs de politie kon deze huurders niets maken. Deze hadden het tijdelijk onderverhuurd, wat niet mag maar toch gebeurde.

  Overigens komt het niet zelden (lees vaak) voor dat eigenaren het zelf verhuren zonder vooraf de makelaar daar in te kennen. Of simpel weg zeggen ik heb het vehuurd maak even een contractje.
  Dus om nu gelijk maar weer de zwarte piet bij de makelaars, georganiseerd of niet, neer te leggen. Beetje flauw!! Zeker met zo'n kop boven het bericht!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geachte VEH,
  Positief dat u als Vereniging aandacht aan dit probleem gaat besteden, maar persoonlijk vind ik uw opstelling in deze te afwachtend en erg zwak.
  3 jaar geleden heb ik als gedupeerde verhuurder van een wanpresterende verhuurbemiddelaar ook al bij u aan de bel getrokken en om hulp gevraagd. Uw reactie toen was zeer teleurstellend.
  Juist van de VEH die met zoveel leden een belangrijke vuist kan maken verwacht ik veel meer. Uw eigen leden zijn op dit moment onvoldoende beschermd tegen verhuurmakelaars/bemiddelaars die alleen op eigen gewin uit zijn.
  Kom op VEH; duidelijke standpunten en een meer aktieve opstelling richting o.a. politiek m.b.t. dit probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mede-verhuurmakelaars moeten gewoon een kritische screeningsprocess hebben om dit soort lui snel te zien uitfilteren. Dat werkt bij ons (Hypodomus Leiden) perfect.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb een vraag! Waar moet ik op letten bij het zoeken naar een makelaar. het liefst ook met niet al te veel moeite.

  BeantwoordenVerwijderen