woensdag 18 januari 2012

Uw kosten onder controle?

Het raakt iedereen
Lastenverzwaring daar krijgen we nu volop mee te maken. Een hogere zorgpremie , duurder openbaar vervoer en fors meer betalen aan de pomp. Heb je kinderen die naar de kinderopvang gaan, dan voel je dat extra  in je portemonnee. Nog niet te spreken over andere malaise zoals de stagnerende woningmarkt en de problemen in Europa in brede zin met alle mogelijke financiële gevolgen van dien. Volgens cijfers van het CBS zijn consumenten behoorlijk somber over hun eigen financiën in 2012.

Woonlasten: kwart van uw uitgaven
Zeer vervelend. Als de lastenverzwaringen u hard raken, zal u waarschijnlijk uw uitgaven tegen het licht houden om waar mogelijk te bezuinigen. De woonlasten zijn daarbij een belangrijk onderdeel.
Volgens cijfers van het CBS zijn de woonlasten inclusief de uitgaven voor het onderhoud van de woning en de tuin met € 8.000 bijna een kwart van de uitgaven van een gemiddeld Nederlands huishouden. Bij lage inkomens is dat percentage iets hoger en bij hogere inkomens iets lager. Bij het ‘screenen’ van de uitgaven worden deze woonlasten vaak als een vaste kostenpost gezien. Maar dat geldt zeker niet voor het onderdeel energie dat naast uw hypotheek de belangrijkste woonlast is. Dit is een kostenpost van bijna € 2.000 per jaar voor een doorsnee huishouden.

Aandeel energiekosten neemt toe
Het is belangrijk om te beseffen dat de energiekosten de afgelopen jaren sterk zijn gestegen. Vooral fors duurder gas en de verhoogde energiebelasting raken huishoudens hard in de portemonnee. Consumenten betalen tegenwoordig bijna twee keer zoveel voor het verwarmen van hun huis dan tien jaar geleden! En waarschijnlijk gaan deze energiekosten de komende jaren alleen maar verder omhoog. Energie slurpt een steeds groter deel van uw woonbudget op.

Beïnvloedbaar
Door op energiekosten te besparen kunt u uw woonlasten aanzienlijk beperken. Ten eerste helpt het om uw huidige energiecontract tegen het licht te houden en naar een goedkopere aanbieder over te stappen. Als u nog nooit bent overgestapt kan u daarmee gemiddeld meer dan € 200,- per jaar besparen. Ook kunt u gemiddeld meer dan € 200,- per jaar besparen door  geen ruimtes in het huis te verwarmen waar u toch niet verblijft. Ten derde  kunt u jaarlijks gemiddeld € 200,- besparen door uw verwarmingsinstallatie beter te laten inregelen. Dit ‘waterzijdig inregelen’ vergt een eenmalige investering van zo’n € 350,-, maar vervolgens heeft u jaarlijks een lager gasverbruik en een beter warmtecomfort. Dit zijn enkele voorbeelden, er zijn nog veel meer mogelijkheden om energie te besparen.

Voor gevorderden
En nu ik u toch op de goede weg breng: er zijn ook mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Denk aan zonnepanelen, een zonneboiler, een HRe-ketel. Het vergt een investering (als u het geld in het kader van de besparingen kunt missen), maar die verdient zich op termijn terug. Door zelf energie op te wekken wordt u minder afhankelijk van de alsmaar stijgende energieprijzen. Tevens kunt u daarmee behoorlijk op uw woonlasten besparen. Zeker voor de lange termijn is dit hoogstwaarschijnlijk een zeer gunstige belegging.

Of uw woonlasten nog verder gaan stijgen, bepaalt u dus ook voor een belangrijk deel zelf!

4 opmerkingen:

 1. HAHAHA, dat is mooi! Eerst de mensen tot aan de nek de schulden in helpen, en als de boel dreigt te klappen dan draai je er toch een spaarlamp extra in. Of is dit hele verhaal bedoeld om zo veel mogelijk leden voor jullie groene stroom handeltje te strikken? Als je de mensen echt wilt adviseren, vertel ze dan dat ze als de donder zonder baan moeten raken, of desnoods gaan scheiden maar zorg in ieder geval dat je die molensteen om je nek kwijtraakt. De NHG heeft maar 600 Miljoen in de pot, tegenover 600 miljard hypotheekschuld, dus zorg dat je er snel bij bent. Uw executieadviseur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En wat heeft jouw reactie met de blog te maken? De stijgende energieprijzen staan geheel los van de problematiek op de Nederlandse woningmarkt...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @03:12

  'executieadviseur'

  Kijkt dat noem ik nog eens een knap staaltje van financiële innovatie. Zou de LOI al aan het benodigde cursusmateriaal werken?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @artikel:

  Ik had het er laatst met een kennis over en die vertelde mij dat je nog beter ieder jaar van aanbieder kan wisselen. De 'nieuwe klant' kortingen zijn meestal maar een eenmalige aanbieding. Je krijgt een bonus maar het jaar daarop krijg je deze niet meer en ben je niet veel beter af dan bij je vorige leverancier.

  Over het 'waterzijdig inregelen' kan ik u vertellen dat dit vrijwel niets oplevert voor een kleine CV installatie zoals deze aanwezig is in de gemiddelde woning. Er is meestal nauwelijks een temperatuurverschil tussen de afzonderlijke radiatoren te meten.
  Gelukkig hebben we tot dusver nog geen echte vrieskou gehad, dus ook zonder die investering van 350 euro gaan we dit jaar die 200 euro besparing halen. Mooi meegenomen toch?

  BeantwoordenVerwijderen